De Gereformeerde Kerk voor de brand.
De Gereformeerde Kerk voor de brand. Foto: RHC Vecht en Venen

Monumentenaanvraag voor voormalige pastorie en diaconie

Algemeen

WEESP Het Cuypersgenootschap heeft een monumentenaanvraag gedaan in een brief naar het College van B&W van Weesp. Het gaat om een voormalige pastorie en diaconie van de Gereformeerde Kerk, op Hoogstraat 67 en Middenstraat 131.

Volgens de vereniging zijn de panden monumentwaardig vanuit architectuurhistorisch, stedenbouwkundig en cultuurhistorisch perspectief. Het kerkgebouw is in 1968 afgebrand toen een grote stadsbrand een deel van de binnenstad verwoestte. De pastorie en diaconie bleven echter gespaard. 

Ondanks de nieuwbouw rondom de panden is de architectuur van Egbert Reitsma uit de jaren ‘20 herkenbaar en intact gebleven. “Veertig jaar lang bepaalde deze imposante kerk met haar expressionistische architectuur, een meesterwerk van architect Reitsma uit het interbellum, mede het stadsbeeld van Weesp,” schrijft het Cuypersgenootschap. Het genootschap geeft ook aan dat de overblijfselen van de afgebrande gereformeerde kerk belangrijk zijn in de geschiedenis van Weesp. “Het staat symbool voor de emancipatie, ontwikkeling en uiteindelijke neergang van de gereformeerde zuil in Weesp.”

Het Cuypersgenootschap heeft het verzoek ingediend omdat er in de toekomst verbouwingen worden verwacht bij het nabije voormalige politiebureau. Het genootschap hoopt via de monumentenstatus dat het behouden van de pastorie tijdens die verbouwingen makkelijker word.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant