Afbeelding
Foto: House of Bird

House of Bird in Diemerbos luidt de noodklok

Algemeen

DIEMEN/WEESP House of Bird in het Diemerbos luidt de noodklok omdat het water tot de lippen staat. “We vragen politici om ook vanuit de lokale overheid op te roepen om startende horecaondernemers gelijk te behandelen als andere horeca”, vertelt uitbater Teun IJff. 

Op 5 mei dit jaar opende proeflokaal House of Bird in het Diemerbos na een lang voorbereidingstraject de deuren in het Diemerbos. De grote horecazaak heeft tientallen mensen op de loonlijst, maar krijgt momenteel geen enkele overheidssteun omdat er geen omzetcijfers zijn van vorig jaar. De eigenaren vallen tussen wal en schip en zien maandelijks tienduizenden euro’s verdwijnen.
“Wij krijgen op dit moment geen enkele overheidssteun, terwijl wij die als startende horecazaak extra hard nodig hebben”, vertelt uitbater Teun IJff. “We hebben tientallen mensen aan het werk gehouden tijdens de eerste golf, maar hebben nu noodgedwongen allerlei contracten moeten stopzetten. Dat is pijnlijk voor ons en onze medewerkers.”

Twee jaar bezig
Het doel van de regelingen NOW en TVL is om horecazaken gezond te houden tijdens de pandemie. Horeca die geen omzetcijfers heeft voor 1 maart 2020 wordt echter uitgesloten, omdat er mogelijk fraude zou kunnen optreden. “We zijn al twee jaar bezig met de voorbereidingen en bouw en hebben altijd ingezet op een opening in mei 2020. Dan kun je moeilijk zeggen dat er het idee van fraude is. Bizar dat dit nu allemaal op één hoop wordt gegooid.”

Startende ondernemers
Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, deed op 8 december een oproep om ook startende ondernemers zo snel mogelijk te gaan compenseren. De burgemeester zegt begrip te hebben voor de zorgen van het kabinet over het gevaar van fraude, maar dat mag volgens haar niet leidend zijn in deze moeilijke tijd. IJff: “Wij doen er alles aan om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. We hebben dagelijks een winterkraam met eigen oliebollen, bierkaas, huisgemaakte bonbons en maaltijden. Verder zetten wij actief in op kerstpakketten, thuisborrels en de webshop”, vertelt Teun. “Daardoor hebben wij in ieder geval een beetje omzet. Wij zijn uiteraard blij met alle gasten die ons op die manier supporten, maar uiteraard komt dat niet in de buurt van hetgeen wij draaien als de deuren open zijn.”
“We willen hierbij de noodklok luiden en vragen politici om ook vanuit de lokale overheid op te roepen om startende horecaondernemers gelijk te behandelen als andere horeca. Sluit je aan bij de oproep van Femke Halsema en laten wij hopen dat wij dan in de aankomende jaren een fantastische plek blijven voor alle mensen uit Diemen en omgeving.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant