Paul Joseph in Montana, Zwitserland
Paul Joseph in Montana, Zwitserland Foto: Paul Joseph

Bouhuijsavond: 80 jaar geleden werden Weesper joden weggevoerd

Algemeen

WEESP De jaarlijkse meester Bouhuijsavond ter herdenking wordt weer gehouden in de Synagoge op 28 april om 20:00 uur. Tijdens deze herdenking wordt stil gestaan bij het wegvoeren van de Weesper joden eind april 1942. Dat is nu 80 jaar geleden. “We vertonen de documentaire Het Eerbetoon van Annet Betsalel over de vlucht naar Zwitserland van de joodse familie Joseph in 1943. Zowel zij als hoofrolspeler Paul Joseph zullen aanwezig zijn.” laat de organisatie weten.

Jaarlijks herdenkt de Weesper Synagoge het wegvoeren van onze Joodse inwoners in 1942 met de Bouhuijsavond. Meester Bouwhuijs was de onderwijzer die vrijwel als enige protesteerde tegen het wegvoeren. Dit jaar wordt de documentaire ‘Het Eerbetoon’ gedraaid in aanwezigheid van Annet Betsalel en Paul Joseph die ook een inleiding verzorgen.

Over de documentaire
Documentairemaker Annet Betsalel maakte, met Paul in de hoofdrol, een reis en bezocht alle plekken die de ouders van Paul met hem (hij was toen 5 jaar) tijdens hun vlucht voor de nazi’s aandeden. En zij maakte daarvan een documentaire. De film begint in Heidelberg, waar zijn ouders in 1936 nazi-Duitsland ontvluchtten. Zij vestigden zich eerst in Amsterdam, zoals vele andere joodse vluchtelingen, maar verhuisden een paar jaar later naar het Gooi met als doel om in de Nederlandse samenleving te integreren. Die hoop werd verstoord toen Nederland in mei 1940 onder de voet werd gelopen. Als snel kwamen er beperkingen voor joden.

Het gezin Joseph was tot eind februari 1943 ‘bis auf weiteres von Arbeitseinsatz gesperrt’, een eufemisme voor vrijstelling van transport via Westerbork naar de vernietigingskampen Auschwitz of Sobibor. Met behulp van de burgerij van Naarden ontsnapte het gezin aan deportatie en vluchtte naar Zwitserland. Het relaas van deze geslaagde vlucht is de basis voor de documentaire. Een reisverhaal met ontroerende ontmoetingen in vijf landen: Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland. 

Locatie: Weesper Synagoge, Nieuwstraat 3-5
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: €10,00 inclusief koffie, thee en een drankje na afloop. De opbrengst komt geheel ten goede aan de restauratie van het gebouw.
Kaarten: via www.synagogeweesp.nl of 0651172497

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant