Afbeelding
Foto: Laurence Delderfield

Op ontdekkingstocht op Fort bij Nigtevecht

Algemeen

WEESP Verscholen in het groen, aan een rustig weggetje bij het Amsterdam-Rijnkanaal, ligt Fort bij Nigtevecht. Onder begeleiding van een fortengids kun je zaterdag 18 juni dit imposante gebouw en de prachtige omgeving ontdekken. Stap in de geschiedenis van dit grote fort uit 1904. 

Herbestemming
Wandelend door het fort zul je zien dat het fort een nieuwe bestemming heeft gekregen en dat de werkzaamheden met respect voor de cultuurhistorie zijn uitgevoerd. Laat je verrassen door het hedendaags gebruik waarbij al het oude nog volledig intact en zichtbaar is.

Je kunt die dag dwalen door de bomvrije kazerne met slaaplokalen en de bijgebouwen voor de ingenieuze kanonnen. De oude genieloods en fortwachterswoning maken het beeld compleet. Bijzonder zijn de twee gerestaureerde gebouwen waar de hefkoepels zich bevonden. De gebouwen komen tot leven door de boeiende verhalen van de fortengids.

Stelling van Amsterdam
Fort bij Nigtevecht hoort bij de Stelling van Amsterdam. Deze lange verdedigingslinie met dijken, sluizen, batterijen en forten loopt als een ring om Amsterdam en beschermde destijds de hoofdstad. Dat deze waterlinie uniek in de wereld is, blijkt wel uit het feit dat de Stelling van Amsterdam, samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies vormt.

Op zaterdag 18 juni om 14:00 uur kun je dit bijzondere fort ontdekken. Bestel toegangskaarten via www.natuurmonumenten.nl/fortbijnigtevecht (zie agenda).

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant