Met behulp van duikers wordt de historische sluis gesloten
Met behulp van duikers wordt de historische sluis gesloten

Droogte: Sluis Weesp tijdelijk dicht

Algemeen

Passanten rond de Kom werden vandaag getrakteerd op een ongebruikelijk schouwspel: duikers zijn bezig de historische Sluis van Weesp te sluiten, waardoor pleziervaart tussen de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal tot nader order onmogelijk is. De maatregel is noodzakelijk in verband met de droogte, die ondanks de regenval van de afgelopen dagen nog niet voorbij is.

De maatregel is volgens het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht noodzakelijk omdat kwetsbare natuurgebieden te lijden hebben onder de droogte. De lange periode van droogte zorgt voor een lage waterstand in het Markermeer en IJsselmeer. Waar normaal gesproken zoet water vanzelf uit het Markermeer naar de Vecht stroomt, gebeurt dit nu niet. Ter hoogte van Muiden zijn sinds afgelopen dinsdag om die reden noodpompen ingezet bij de Stenen Beer bij het Muiderslot: zij pompen zoet water uit het Markermeer om het via de Vecht naar aangewezen natuurgebieden te leiden: zo’n 6 tot 8 kubieke meter zoet water per seconde. Ter vergelijking: daarmee kan een Olympisch zwembad binnen ongeveer 5 minuten gevuld zijn.

Met de noodpompen is het probleem bij de natuurgebieden nog niet opgelost. Water kiest zijn eigen weg en neemt, als het niet wordt tegengehouden, via Smal Weesp de kortste weg naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Om te voorkomen dat de noodpompen hun werk voor niets doen wordt de sluis, die normaal gesproken altijd open staat, nu gestremd. Het water zal dan zijn weg zoeken naar het Naardermeer, de Spiegelplas en de Ankeveense plassen.

Het is niet bekend wanneer de sluis bij Weesp weer opengaat. Dit is volgens Waternet afhankelijk van hoe de droogte zich verder ontwikkelt. Bij de sluis worden borden geplaatst om pleziervaart, de voornaamste verkeersstroom op deze waterweg, te informeren. Pleziervaart kan omvaren via de Amstel. Omvaren via het Amsterdam-Rijnkanaal wordt in verband met grote scheepvaart afgeraden. Aanvullende informatie is te vinden op www.vaarweginformatie.nl.

Pleziervaart moet omvaren
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant