Afbeelding
Foto: Fortenfestival

Laatste weekend Fortenfestival

Algemeen

REGIO In de wijde omgeving van Weesp zijn forten gelegen die deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. In een combinatie met Open Monumentendag gooien vele van deze oude verdedigingswerken dit weekend de poorten open in het kader van het Fortenfestival.

Rondom Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van in totaal 42 forten, 4 batterijen en een groot aantal dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. De Stelling maakt sinds juli 2021 onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Kernwoorden zijn: strategisch landschap, slimme watermanagementsystemen uit oude tijden, en militaire werken. 

Met theater, muziek, excursies, open musea, een buitenbioscoop en fijne fort-terrassen worden de forten tot en met komend weekend in de spotlights gezet. Gidsen staan klaar voor een rondleiding om nog meer te vertellen over de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie. Liever wandelend de forten en hun geschiedenis leren kennen? Er zijn rond diverse forten speciale erfgoed-wandelingen uitgezet. Het hele programma is te vinden op de agenda van het Fortenfestival.

[tekst loopt door na de foto]


Fort Ossenmarkt vanuit de lucht - Foto: G.J. Schultz

Een kleine greep uit de activiteiten: in ons eigen Fort aan de Ossenmarkt, een van de laatste torenforten waarmee de Nieuwe Hollandse Waterlinie versterkt werd, zijn op zaterdag tussen 10 en 4 diverse ‘nissen’ geopend waarin de Historische Kring, de Kreatieve Groep Weesp en andere huurders laten zien wat zij in huis hebben: er zijn werkplaatsen gemaakt voor houtbewerken, glas-in-lood maken of edelsmederij. Er is een foto-expositie over de duurzame herbestemming van niet opvallende gebouwen in Weesp, er zijn diverse demonstraties en een expositie van kunstwerken.

De Historische Kring Diemen organiseert op en 11 september een wandeling van het fort Diemerdam naar kringenwet-boederij De Zeehoeve. Je vakantiegevoel nog even vasthouden kan bij Torenfort Uitermeer met een lekkere lunch op het terras van paviljoen Uit&Meer. Daar is het tussen 11 en 18 uur genieten met mooi uitzicht op de Vecht.

[tekst loopt door na de foto]


Fort bij Nigtevecht - Foto Weespernieuws 

Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot de directe omgeving; ook bij andere forten is het dit weekend goed toeven, bijvoorbeeld bij  Fort Zuid bij Spaarndam, Fort K’IJK bij Krommenie, Fort aan de Klop in de buurt van Utrecht of Forteiland Geofort in de Betuwe. Geniet van een biertje van Fortbrouwerij Duits & Lauret op Fort Everdingen. Voor kinderen is het Pannenkoekenfort op Fort aan de Drecht vanzelfsprekend een aantrekkelijke locatie. Genoeg te doen, kortom, op het Fortenfestival.

Fort bij Nigtevecht
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant