Vervoersregio Amsterdam: niet online achter het stuur
Vervoersregio Amsterdam: niet online achter het stuur Foto: Vervoersregio Amsterdam

‘Mij Nie Appen’

Algemeen

REGIO Vervoerregio Amsterdam voegt de ‘Mij Nie Appen’ WhatsApp-sticker toe aan hun nieuwe MONO-campagne om het aantal gewonden en verkeersslachtoffers op de weg te verminderen. De helft van de  Nederlandse jongeren houdt er geen rekening mee dat iemand onderweg is. Met de sticker kun je gemakkelijk laten weten dat je even ‘uit de lucht’ bent. De boodschap: laat je niet afleiden in het verkeer.

Het gebruik van social media in het verkeer veroorzaakt ieder jaar tientallen verkeersslachtoffers en talloze gewonden. Met de nieuwe landelijke MONO-campagne ‘Mij Nie Appen’ stimuleert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mensen om onderweg geen berichten te lezen of te sturen. Deze nieuwste campagne roept bestuurders dit hele najaar op om anderen te laten weten wanneer ze onderweg zijn door het delen van het simpele bericht: ‘Mij Nie Appen’. Vervoerregio Amsterdam heeft daarvoor een speciale digitale ‘Mij Nie Appen’ WhatsApp-sticker ontwikkeld. Deze sticker maakt het gemakkelijk om anderen te laten weten dat zij jou geen berichten moeten sturen tot je veilig op je bestemming bent aangekomen.

Campagne focust voor het eerst op ontvanger én verzender
MONO roept verkeersdeelnemers op om hun smartphone op ‘stil’ of ‘niet storen’ te zetten. Mensen kunnen zich beter concentreren op het verkeer als ze niet worden afgeleid door inkomende berichten. De nieuwe MONO-campagne moet het risico op afleiding verder verkleinen door voor het eerst sinds de introductie in 2018 niet meer alleen op de ontvanger maar ook op de verzender te focussen. Voordat mensen de weg op gaan, kunnen zij met een simpel ‘Mij Nie Appen’-bericht hun familie, vrienden en collega’s op de hoogte stellen dat ze niet afgeleid willen worden. Nu dus ook met de speciaal hiervoor ontwikkelde WhatsApp-sticker. De bedoeling is dat verzenders van berichten meer verantwoordelijkheid gaan voelen voor de veiligheid van de ontvanger als ze vermoeden dat die deelneemt aan het verkeer.

Duidelijk en simpel handelingsperspectief
Dr. Simone Krouwer, communicatiewetenschapper en gedragsadviseur bij Behaviour Club: “Het doel van de nieuwe campagne is belangrijk. Er moet alleen wel een duidelijk en simpel handelingsperspectief bij de nieuwe campagne zitten om mensen te informeren dat je even niet gebeld wilt worden.” Om dat te versterken, introduceert Vervoerregio Amsterdam de speciaal voor WhatsApp ontwikkelde sticker ‘Mij Nie Appen’. Vooral onder jongeren is dit een ingeburgerde kreet om aan te geven dat ze iets niet zien zitten. Met deze kreet in stickervorm wil Vervoerregio Amsterdam juist de jongere doelgroep aanspreken, omdat het lezen en versturen van berichten tijdens het rijden hier aanzienlijk meer voorkomt dan bij de oudere doelgroep. Bijna de helft van de Nederlandse jongeren houdt er geen rekening mee dat iemand onderweg is, terwijl ze wel weten dat afleiding tot ongelukken kan leiden. Met de sticker wordt het gemakkelijk om de boodschap ‘Mij Nie Appen’ snel te versturen. Zo neemt de veiligheid van bestuurders en medeweggebruikers toe en wordt keer op keer de gewenste sociale norm benadrukt dat het normaal is om niet afgeleid te worden onderweg.

Moeilijk verleiding te weerstaan
De MONO-campagne motiveert verkeersdeelnemers er alles aan te doen om zich niet af te laten leiden. In de praktijk blijkt het nog altijd moeilijk de verleiding te weerstaan om onderweg online te zijn. Dr. Simone Krouwer: “We weten dat mensen het lastig vinden om meldingen van berichtjes of oproepen te negeren. We kunnen onze nieuwsgierigheid vaak maar moeilijk bedwingen, ook al denken we vooraf van wel.” De cijfers wijzen dat uit. Ieder jaar vallen er weer tientallen dodelijke slachtoffers en nog veel meer gewonden als gevolg van ongelukken die worden veroorzaakt door de combinatie van verkeer en smartphonegebruik.

Zo gebruik je de stickers:
De ‘Mij Nie Appen’ WhatsApp-stickers zijn online te verkrijgen en vervolgens te installeren op je smartphone. Dit doe je als volgt:
Stap 1: klik op de link https://getstickerpack.com/stickers/mono-1
Stap 2: klik op de paarse knop ‘install stickers’
Stap 3: open de app (volg eventueel de QR-code)
Stap 4: klik op de groene knop ‘toevoegen aan WhatsApp’
Na het doorlopen van deze stappen kun je de stickers direct gebruiken in WhatsApp.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant