Zorgen over de energierekening? Kijk of je recht hebt op de toeslag.
Zorgen over de energierekening? Kijk of je recht hebt op de toeslag. Foto: PR

Energietoeslag al aangevraagd? Doe het snel.

Algemeen

WEESP - Veel mensen maken zich zorgen over hun energierekening. Voor huishoudens met een laag inkomen is er daarom de energietoeslag van € 1.300. Maar nog niet iedereen die hier recht op heeft, heeft dit bedrag al aangevraagd. Wat moet je doen om deze toeslag toch te krijgen?

De energietoeslag is er voor mensen die een laag inkomen hebben. Bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering of alleen AOW. Zij krijgen de energietoeslag automatisch. Geldt dat voor jou? Dan hoeft je niets te doen. 

Ook als je betaald werk hebt, kun je een laag inkomen hebben. Is dat het geval? Vraag dan nog dit jaar de energietoeslag zélf aan bij de gemeente.

Voor wie is de energietoeslag?

De energietoeslag is voor mensen met een laag inkomen. Voor alleenstaanden tussen 21 en 65 jaar is dat ongeveer € 1.300 per maand. Voor samenwonenden of gehuwden tussen 21 en 65 jaar ongeveer € 1.900 per maand. Voor gepensioneerden zijn de bedragen iets hoger. Ongeveer € 1.450 voor alleenstaanden en ongeveer € 1.970 voor samenwonenden of gehuwden. Sommige gemeenten houden iets lagere of hogere bedragen aan. Op de website van de gemeente Amsterdam vind je welke bedragen in Weesp gelden en hier kun je de toeslag ook aanvragen.

Nog niet gedaan? Vraag het aan! 

Je kunt de toeslag aanvragen tot uiterlijk 31 december 2022. Daarna is het digitale loket gesloten en kun je geen aanvragen meer doen.
De energietoeslag telt niet mee als inkomen en heeft dus geen gevolgen voor je uitkering. Dat is ook zo voor andere toeslagen en regelingen.

Voor sommige mensen is het aanvragen ingewikkeld. Lukt het niet? Op de website staat aangegeven wie kan helpen. Maar wellicht kan ook een familielid, een vriend of iemand bij een buurtvereniging helpen. Ken je mensen die mogelijk recht hebben op de energietoeslag? Vraag hen dan of zij de energietoeslag al hebben gekregen of aangevraagd. En bied eventueel hulp aan bij de aanvraag.

Handige adressen:
Meer informatie is te vinden op https://www.amsterdam.nl/werk-inkomen/hulp-bij-laag-inkomen/regelingen-alfabet/energietoeslag/
Waar heb je recht op? Bereken het via www.berekenuwrecht.nibud.nl
Geldzorgen? Kijk op www.geldfit.nl
Heeft u nog vragen over de energietoeslag? Kijk op www.rijksoverheid.nl en zoek op ‘energietoeslag’.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant