De nieuwe kinderraad met burgemeester Halsema
De nieuwe kinderraad met burgemeester Halsema Foto: Marcel Israel Fotografie

Iona en Lize geïnstalleerd in de kinderraad van Amsterdam

Algemeen

WEESP Twee meiden uit Weesp mogen een jaar lang meepraten met het bestuur van de stad Amsterdam: ze zijn toegetreden tot de nieuwe Kinderraad van de stad. Gisteren werden zij door Burgemeester Halsema geïnstalleerd in de raadzaal van het stadhuis en vandaag werden ze in Weesp op school gefeliciteerd door hun collega-bestuurder Katinka Hilders, de voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Weesp. 

Katinka Hilders laat weten supertrots te zijn op de twee jonge Weesper politici Iona en Lize: “Nu hebben we nog meer kracht om de belangen van stadsgebied Weesp in Amsterdam te vertegenwoordigen.”

(De tekst gaat verder na de foto)


Drie collega bestuurders op een rijtje: Lize, Katinka Hilders en Iona - Foto: K. Seuren

Kinderraad en kinderburgermeester

De nieuwe kinderburgemeester werd Thymen uit Amsterdam-Centrum. Hij heeft een belangrijke taak: hij vertelt het college van Burgemeester en Wethouders wat kinderen belangrijk vinden en wat hun wensen zijn voor de stad. Hij wordt daarbij geholpen door de kinderraad. Leerlingen uit groep 7 en 8 uit alle stadsdelen en uit Weesp konden zich hiervoor opgeven. De kinderburgemeester gaat met de burgemeester of een wethouder mee naar bijzondere gebeurtenissen, en houdt soms een korte toespraak. De leden van de kinderraad treden bij gelegenheid ook op als locoburgemeester.

Speerpunten

De raad, die bestaat uit 16 kinderen, geeft onderwerpen en wensen van kinderen door aan de politiek. Zij stellen een lijst op met belangrijke onderwerpen en denken na over hoe dingen in de stad beter kunnen. Net als onze ‘grote bestuursleden’ hebben de leden van de kinderraad ook hun speerpunten. Lize wil verkeersveiligheid en betere speelplekken voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool hoog op de agenda krijgen, en Iona wil zich inzetten in de strijd tegen de milieuvervuiling door plastic en gaat meedenken over een oplossing voor het lerarentekort. Ze gaan in januari aan de slag en komen twaalf keer in het schooljaar bij elkaar.

(De tekst gaat verder na de foto)


Lize (l) en Iona mogen een jaar lang adviseren en meepraten met Burgemeester en Wethouders- Foto: privé

Bestuurders onder elkaar

Iona en Lize ontvingen naast een boekenbon en een plantje voor op hun kamer ook een uitnodiging om eens te komen praten met de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp, ‘als bestuurders onder elkaar’.

Lees meer over de kinderraad en de kinderburgemeester op www.amsterdam.nl/kinderraad

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant