Poster van Hivos
Poster van Hivos Foto: Riz Jongerius

Begeleiding en acceptatie van genderdiversiteit

Algemeen

AMSTERDAM - Onlangs kondigde Amsterdam aan dat de Pride wordt omgedoopt tot ‘Queer & Pride Amsterdam’ in 2023. Met nieuwe beleidsregels wordt de Pride nog meer een evenement voor en door de hele lhbtiqa+-gemeenschap. De kern van het Regenboogbeleid in Amsterdam is dat iedereen dezelfde kansen moet krijgen en in vrijheid zichzelf moet kunnen zijn. Het doel is de acceptatie en emancipatie van alle Amsterdamse lhbtiqa+ personen.


Om de positie van met name biculturele mensen die hier onder vallen en transgenders te verbeteren krijgen zij extra aandacht. In de gebiedsgerichte uitwerkingen 2023 van Amsterdam staat met betrekking tot het stadsgebied Weesp dat begeleiding in het bespreekbaar maken van culturele -, seksuele - en genderdiversiteit wenselijk is, maar waar kunnen mensen in Weesp met vragen over genderdiversiteit dan terecht en hoe ziet die begeleiding er uit?

Aanpak

Navraag bij enkele leden van de bestuurscommissie leert dat een gerichte aanpak voor Weesp inzake dit specifieke onderwerp nog niet is opgepakt. Waar met name jongeren wél terecht kunnen is op school. Zowel het Casparus College als het Vechtstede College hebben vertrouwenspersonen waar jongeren met vragen naartoe kunnen en organiseren activiteiten op het gebied van genderdiversiteit. 

Het Vechtstede College is aangesloten bij de GSA (Gender and Sexuality Alliance). De GSA organiseert een aantal keren per jaar na school gezellige middagen en viert Paarse Vrijdag (elk jaar op de 2e vrijdag in december) op een grootse manier. Op het Casparus College wordt Paarse Vrijdag ook gevierd en er wordt aandacht besteed aan genderdiversiteit tijdens de activiteitenweek. Er wordt samen met leerlingen gekeken naar hoe het onderwerp nog meer op de agenda kan worden gezet, met de GSA of anderszins.

Basisscholen in Weesp zijn niet zozeer bezig met speciale programma’s gericht op genderdiversiteit, maar vooral met acceptatie van iedereen, ongeacht cultuur, seksuele voorkeur of genderidentiteit. Zij nemen dit mee in de lopende lesprogramma’s.

Openbare gelegenheden.

In horeca en andere openbare gelegenheden in Weesp, zoals bijvoorbeeld sportscholen, zijn er tot dusver weinig tot geen genderneutrale voorzieningen. Veelgehoorde redenen hiervoor zijn de beperkte vraag en ruimtegebrek.

De afkorting lhbtiqa+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel. De + staat voor andere variaties die niet vallen binnen de gebruikelijke definities van ‘man’ en ‘vrouw’ of niet heteroseksueel of cisgender zijn. Paarse Vrijdag en het GSA-logo zijn geregistreerde merken van Federatie COC Nederland.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant