Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kunst in het Pinksterweekend met Weespers aan de Wand

Algemeen

WEESP - In het pinksterweekend is het traditioneel tijd voor de kunstmanifestatie en kunstroute ‘Weespers aan de wand’. Het is dit keer de 26ste editie, die duurt van vrijdag 26 mei tot en met maandag 29 mei. Het programma bevat een serie nieuwe en verrassende elementen. 

Op 26 mei wordt de manifestatie geopend in de Van Houtenkerk door portefeuillehouder Cultuur Jan van der Does; op die dag zijn de deuren open vanaf 15:30, de opening is om 16:00 uur, de kerk is te bezoeken tot 20:00 uur. Zaterdag, zondag en maandag zijn de locaties van 11.30 tot 17.30 uur geopend. Speciale ‘Gast aan de wand’ in de Van Houtenkerk is dit jaar Electric Circus, die volgens de organisatie eenieder zullen verbazen met hun werk.

De Van Houtenkerk is niet de enige locatie waar de kunstwerken van de manifestatie te bewonderen zijn. Ook in de Theetuin, Brouwerij Wispe, de Synagoge, in de Raadzaal van Museum Weesp en in meer dan 20 etalages in de binnenstad hangt en staat kunst van de deelnemende kunstenaars.

Als extra locatie is het gebouw van Koninklijke Harmonie de Adelaar te bezoeken, er vertrekt een bus vanaf het Grote Plein speciaal naar deze plek, waar de organisatie alle creatievelingen uit Weesp en omliggende gemeentes de gelegenheid heeft gegeven om hun creaties aan het publiek te tonen. Bij IJssalon Nelis zijn op tv-schermen de kunstwerken uit groep 7 en 8 van de basisscholen te bewonderen met een op de natuur geïnspireerd thema. 

In de catalogus die op alle locaties klaarligt staat een overzicht van de deelnemende kunstenaars en de kunstroute met etalages waar  kunst te bewonderen is.

Alle informatie is ook te vinden op de vernieuwde website.

Speciale Programma-onderdelen:
- Op zaterdag worden bewoners van zorgcentrum Hogeweij door de organisatie op een VIP tour getrakteerd: een uitje naar De Adelaar, waar de kunstenaars vertellen over hun eigen werk. Dit alles vóór openingstijd, zodat de gasten en hun mantelzorgers rustig in de expositieruimte kunnen vertoeven.
-Op zondag om 14.00 uur is de prijsuitreiking van het scholenproject, waar 350 schoolkinderen aan deelnemen. Zij hebben materiaal en informatie over kunst ontvangen. Alle deelnemende klassen hebben een gastles gevolgd van een imker. Dit ter inspiratie voor hun werk, waarvoor het thema ‘Bijen’ is, maar ook als stimulans om de natuur te leren kennen en respecteren.
-In de Van Houtenkerk is er een unieke samenwerking ontstaan tussen 2 kunstenaars. Zij hebben een darkroom gecreëerd waar u volgens de organisatie zeker even een kijkje moet nemen.
-Op het podium van de Adelaar zijn zowel een aanstormend talent van 19 jaar die aangenomen is op de kunstacademie als de oudste deelneemster (80 jaar) te vinden. Een textielkunstenaar, die haar hele oeuvre tentoonstelt.
-In de synagoge is bijzonder werk te bekijken van een van de deelnemers aan het tv-programma ‘De nieuwe Vermeer’.
-In Brouwerij Wispe worden binnen, naast de kunstexpositie, portretfoto’s van alle kunstenaars geprojecteerd op de 10 meter hoge witte muur.
-In de Theetuin worden beelden getoond.
-In de Raadzaal van het stadhuis exposeert een 5-tal kunstenaars.
-In samenwerking met het Weesper museum is een Zweeds raadsel gemaakt. Met de juiste oplossing zijn prijzen te verdienen: de eerste prijs is een litho van een otter, gemaakt door één van onze kunstenaars. De tweede prijs: 2 kaartjes voor Museum Weesp en de derde prijs is het jubileumboek van Weespers aan de wand.

Een van de deelnemende kunstwerken. Foto: aangeleverd

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant