Statement over bedreigingen scholen.
Statement over bedreigingen scholen. Foto: WeesperNieuws

Statement van wethouder onderwijs van Amsterdam over de bedreigingen aan scholen

Algemeen

WEESP - De Amsterdamse wethouder van Onderwijs, Marjolein Moorman, heeft vandaag een statement naar buiten gebracht in verband met de vele bedreigingen aan scholen, waaronder het Vechtstede College in Weesp. In het statement laat de wethouder weten dat de Amsterdamse scholen openblijven ondanks bedreigingen. 

Het statement is mede namens de vereniging van schoolbesturen van het primair en speciaal onderwijs in Amsterdam (BBO), het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen (VO), de besturen van scholen voor Voortgezet (Speciaal) Onderwijs in Amsterdam (OSVO) en het MBO in Amsterdam.

In het statement staat: “De afgelopen dagen zijn er bij ruim 20 scholen in Amsterdam bedreigingen binnen gekomen via sociale media. Ook elders in het land hebben scholen vergelijkbare dreigingen ontvangen. De bedreigingen hebben tot veel onrust geleid op onze scholen. Sommige scholen zijn om deze reden vandaag dicht gebleven. Op andere scholen die wel open zijn gegaan, is extra aandacht besteed aan veiligheid en het gevoel van veiligheid van ouders, leerlingen en personeel. Dat heeft helaas niet kunnen voorkomen dat er spanning was, wat invloed heeft gehad op het geven van goed onderwijs en het afleggen van de eindexamens. Wij vinden deze nadelige effecten voor onze leerlingen, ouders en medewerkers onacceptabel. Scholen horen een veilige en fijne plek te zijn.”

Onacceptabel gedrag

In het statement wordt verder gewag gemaakt van het mogelijke copycatgedrag en aangegeven dat alle instanties alert zullen blijven.
“Als scholen en gemeente zetten wij het belang van leerlingen, studenten en schoolteams altijd voorop. We willen en kunnen niet zwichten voor onacceptabel gedrag dat het geven van goed onderwijs in de weg staat. Wij hebben daarom samen, in overleg met de politie en OM, besloten om onze scholen open te houden. Als daar een specifieke aanleiding voor is, kan voor individuele scholen in overleg met de politie een andere afweging worden gemaakt.”

Tenslotte: “Het is heel begrijpelijk dat ouders, leerlingen en medewerkers zich zorgen maken over deze situatie, met name ook leerlingen die nu examens aan het afleggen zijn. Binnen de scholen besteden we hier (preventief) aandacht aan in begeleiding, lessen in de klas en/of gesprekken die de leerlingen kunnen voeren met hun mentor. Het Ouder- en Kind Team en Jeugdgezondheidszorg staan scholen, leerlingen en ouders hierin bij. Daarnaast zullen we, daar waar dat nodig wordt geacht, extra veiligheidsmaatregelen nemen, bijvoorbeeld een strenger deurbeleid. Wij doen er alles aan om te zorgen dat de rust op onze scholen snel weer terugkeert.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant