Het WerkgeversServicepunt moet mensen weer aan een baan helpen.
Het WerkgeversServicepunt moet mensen weer aan een baan helpen.

Kosten bijstand veel hoger door statushouders

Algemeen

WEESP - Weesp moet veel meer geld opzijzetten voor het betalen van bijstandsuitkeringen. Dat komt door statushouders (ex-asielzoekers) die naar Weesp komen en 50-plussers die uit de WW komen.

Over 2015 moet Weesp ruim 800.000 euro meer betalen aan bijstandsuitkeringen dan gepland en ook voor de volgende jaren wordt er rekening gehouden met extra kosten. Een deel komt omdat Weesp bijna 50 ex-asielzoekers woonruimte moet bieden van het Rijk. Deze mensen hebben recent een verblijfsvergunning gekregen en hebben een huis nodig. 75 procent van deze groep is echter werkloos en heeft een bijstandsuitkering. Ook geeft Weesp ruim 4.000 euro voor verhuiskosten per statushouder om te beginnen.

WW
In 2015 vielen verder opvallend veel 50-plussers uit de WW naar de bijstand. De verwachting is dat die trend doorzet. Voor de WW-uitkeringen is het UWV verantwoordelijk, de gemeente betaalt de bijstand. Daarom drukt deze groep stevig op de gemeentebegroting. Weesp probeert via het regionale WerkgeversServicepunt mensen weer aan het werk te krijgen, maar dat lijkt nog niet erg succesvol.

Wethouder Joop Overmars vertelde dat hij nog wil onderzoeken of Weesp aanspraak kan maken op een speciale nooduitkering van het Rijk nu het aantal bijstandsgerechtigden veel harder groeit dan verwacht. Voor zulke extremen biedt de overheid de helpende hand.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant