Afbeelding

Kan is veel zeldzamer dan gedacht

Algemeen

WEESP - Een bronzen kan uit de middeleeuwen, die al jaren in het Weesper Museum aanwezig is, blijkt nog zeldzamer en waardevoller dan gedacht. Geschatte verzekeringswaarde: 3,5 ton.

Lisette Zijp, conservator van Museum Weesp, werd vorige maand benaderd door een kenner. Die had in een oude catalogus van 1920 gelezen dat Weesp een middeleeuwse aquamanile in zijn bezit had. Het object werd in de middeleeuwen gebruikt om de handen mee te reinigen bij kerkdiensten. Er zijn zo'n 300 aquamaniles bekend in Europa. Maar dat zijn vrijwel allemaal leeuwen, paarden of draken. Deze wijkt af. Dit is een ram. Daarvan zijn er maar drie bekend en dat maakt het stuk erg bijzonder.

Saksen
De aquamanile moet rond 1250 in Saksen (Duitsland) zijn gemaakt. Daar werd in die tijd ook het bronsgieten opnieuw toegepast Het is mogelijk dat het bronzen stuk ingebracht werd door een non die het klooster Oude Convent in de Middenstraat betrok. De bezittingen van dat klooster zijn in de 16de eeuw overgedragen aan de stad Weesp voor de armen. Al staat het nergens op papier, het vermoeden is sterk dat de aquamanile deel uitmaakte van deze inboedel. Sindsdien is het voorwerp altijd in het bezit van Weesp gebleven.

Schatkamer
Zijp: "Natuurlijk wisten we dat het een bijzonder stuk was. Maar dat het zo zeldzaam is, is nieuw. Heel erg gaaf." Toch verbaast het haar niet. "Het stadhuis is echt een schatkamer. Ooit allemaal keurig beschreven en bewaard, maar al jaren in de vergetelheid geraakt. Er liggen hier spullen waar menig museum jaloers op zou zijn. Ik kom steeds meer tegen." De aquamanile is gewoon in de collectie van Museum Weesp te zien. Museum Weesp is open van woensdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant