De geplande uitbreiding van machinefabriek Buitendijk valt niet bij iedereen goed.
De geplande uitbreiding van machinefabriek Buitendijk valt niet bij iedereen goed. Foto: WeesperNieuws

Raad van State kijkt naar uitbreidingsplan machinefabriek Buitendijk

Bedrijven

WEESP - De Raad van State moet beoordelen of de vergunning voor uitbreiding van de bedrijfshal van machinefabriek Buitendijk aan de Pampuslaan terecht is verleend. De eigenaren van naastgelegen bedrijfsruimten en een bedrijfswoning stapten naar de Raad om de vergunning aan te vechten. De uitgebreide bedrijfshal van Buitendijk komt zo dicht op de andere bedrijfsbebouwing te staan dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, menen de tegenstanders. 

De Utrechtse rechtbank besliste eind 2021 dat de vergunning terecht is verleend. Alle bezwaren werden toen verworpen. Een hoger beroep bij de Raad van State is voor de bezwaarmakers de laatste kans om de uitbreiding van de machinefabriek tegen te houden, maar een grote kans op succes lijkt buiten beeld.
Wel zette de voorzitter van de Raad afgelopen maandag tijdens de zitting een vraagteken bij het gemak waarmee het gemeentebestuur is omgegaan met de belangen van de bezwaarmakers. Bij het verlenen van de vergunning is het gemeentebestuur afgeweken van het geldende bestemmingsplan. “Je kunt alleen afwijken van dat bestemmingsplan als de gebruiksmogelijkheden van de bezwaarmakers niet worden aangetast”, zei de raadsvoorzitter. Daarna komt volgens hem eventueel nog een belangenafweging.
Het gemeentebestuur heeft alleen maar een belangenafweging gemaakt en geoordeeld dat het belang van de uitbreiding van de bedrijfshal zwaarder weegt dan het belang van de omliggende bedrijven.

Vluchtdeur

Volgens de bezwaarmakers komt de uitgebreide bedrijfshal zo dicht bij hun pand te staan, dat een vluchtroute bij calamiteiten sterk wordt gehinderd. Het zou gaan om ongeveer 40 centimeter ruimte voor een vluchtweg. De eigenaar van de machinefabriek zegt dat die ruimte groter wordt, omdat hij niet tot op de perceelgrens wil gaan bouwen. Hij moet namelijk zelf ook onderhoud kunnen plegen aan zijn nieuwe gevel.

De Utrechtse rechter veegde dit bezwaar van tafel en de gemeente doet nu hetzelfde. Volgens hen moeten de bezwaarmakers er zelf voor zorgen dat ze een bruikbare nooduitgang hebben. Kan het niet meer aan de kant van de uitgebreide fabriekshal, dan maar aan een andere kant van hun pand.
De tegenstanders van de uitbreiding hebben tevens twijfels over de brandwerendheid van de muren in de machinefabriek. De woordvoerder van de gemeente noemt die twijfels ongegrond. De machinefabriek is gebonden aan de regels van het Bouwbesluit waarin ook de brandveiligheid is geregeld. Houdt Buitendijk zich daar niet aan, dan moet de gemeente daartegen optreden, aldus de gemeentewoordvoerder.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant