Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Een graanveld voor de bakker

Buurt / wijk

WEESP - Een moestuin op het dak die de bewoners samen kunnen onderhouden en een graanveld midden in de wijk voor de bakker.  Leerlingen uit Havo 3 van het Vechtstede College presenteerden maandagmiddag hun - duurzame - ontwerpideeën voor de nieuwe wijk Weespersluis.

Voor het vak aardrijkskunde hadden ze van de ontwikkelaars van de nieuwe wijk de opdracht gekregen om het centrumgebied van Weespersluis te ontwerpen.

Duurzaam ontwerp
In de lessen aardrijkskunde kregen de leerlingen uitleg over wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling van het centrum van een nieuwe wijk. Welke voorzieningen moeten er komen zodat mensen er ook willen blijven wonen, maar ook weer niet zoveel dat er concurrentie is met het centrum van Weesp. Hoe maak je de wijk onafhankelijk van gas als energiebron?  En hoe vang je de gevolgen op van klimaatverandering?

Innovatieve ideeën
De beste twee groepjes kwamen maandag hun ideeën presenteren op het stadhuis. Naast de moestuin en het graanveld hadden zij meer vernieuwende ideeën. Voor het duurzaam opwekken van energie hadden zij radarwielen in de regenafvoerpijpen van de hoge appartementengebouwen bedacht en om overtollig water op te vangen bij veel regen zat er in het ontwerp een voetbalpleintje dat waterpleintje kon worden.

Jury
De jury bestond uit Harm Janssen (directeur GEM Bloemendalerpolder en regio Noord-West PBD Ontwikkeling) en wethouders Léon de Lange en John Vos. De jury was onder de indruk van alle innovatieve ideeën.

Mooi cijfer
Het groepje leerlingen met de beste presentatie won niet alleen een leuke prijs van de opdrachtgevers: hun toch al mooie cijfer voor deze opdracht werd door hun leerkracht nog wat hoger gemaakt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant