Afbeelding
Foto: Pixabay

Noodkreet om tekort kinderopvang

Buurt / wijk

WEESP - "De kinderopvang in Weesp staat onder extreme druk. De crèches zijn overvol en jonge werkende gezinnen hebben een groot probleem! Er is nu al een wachtlijst van jaren en er is geen oplossing in zicht. Onacceptabel!"

Was getekend: 176 bezorgde (toekomstige) Weespers die zitten te springen om kinderopvang. Ze onderschreven de petitie 'Meer kinderopvang in Weesp' op petities.nl. Initiatiefnemer Justus Cramer roept de gemeente op haar verantwoordelijkheid te nemen en in te grijpen. "Er moet een noodopvang komen nog vóór de zomer van 2019. Jonge werkende gezinnen en veel nieuwe bewoners hebben anders echt een probleem", stelt hij.

Probleem is dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor kinderopvang, want dat is immers een commerciële activiteit, zo legde wethouder Astrid Heijstee vorige maand aan het WeesperNieuws uit. Ruimtes waar kinderopvang kan plaatsvinden zijn schaars. Wachtlijsten bij de kinderopvang zijn een landelijk probleem, maar in Weesp wordt de zaak nog eens verder onder druk gezet vanuit Weespersluis, waar 300 (gezins)woningen per jaar worden opgeleverd. Bij het intekenen van deze wijk, tien jaar geleden, is de behoefte aan kinderopvang anders ingeschat. Er komt wel kinderopvang, maar pas in 2024. Heijstee probeert nu samen met scholen en kinderopvangorganisaties zo snel mogelijk tot een tijdelijke kinderopvanglocatie in Weespersluis te komen.

Zoeken naar een plekje
Mensen met jonge kinderen die naar Weespersluis verhuizen, kunnen voorlopig dus nog niet rekenen op een kinderopvangplek in hun nieuwe woonwijk. Op WeesperNieuws Extra schreven we hier al eerder over. We spraken toen een moeder en toekomstige bewoonster van Weespersluis, die haar kind voor de zekerheid maar had ingeschreven bij iedere kinderopvang in Weesp. Vooralsnog staat ze overal op de wachtlijst.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant