Het oversteken van de Plataanlaan is voor fietsers een hele opgave.
Het oversteken van de Plataanlaan is voor fietsers een hele opgave. Archieftoto

'Kruising Plataanlaan nu snel aanpakken'

Buurt / wijk

WEESP Verkeerswethouder Léon de Lange wil in 2020 dan toch eindelijk de verkeersonveilige situaties aan rond de Plataanlaan aanpakken. Over het aanpakken ervan wordt al veel te lang gepraat, zegt hij in onze podcast De Collegekamer. 

De kruising Papelaan Plataanlaan staat al sinds 2016 op 1 in het overzicht van meest onveilige kruisingen in Weesp, een lijst die door GroenLinks is opgesteld aan de hand van een meldpunt waar meer dan honderd Weespers op reageerden. Er zijn daar dagelijks onoverzichtelijke situaties en bijna-ongelukken. 

Geen steek verder
De gemeente wil het kruispunt verbeteren, maar is na drie jaar nog geen steek verder. Dat houdt verband met de situatie honderd meter verderop. Daar ligt de T-splitsing van Plataanlaan, Casparuslaan en Amstellandlaan. Die staat genoteerd als nummer 2 op de lijst van de onveiligste kruisingen. Hier wil de gemeenteraad al heel lang een rotonde hebben. Daar zijn begin dit jaar ontwerpen voor gemaakt. De centen (1,3 miljoen euro) zijn al gereserveerd. Volgens planning had de aanleg in het voorbije jaar van start moeten gaan, maar wie langs het winkelcentrum Hogeweij loopt, ziet dat er nog geen straatsteen van zijn plek is gehaald.

Wirwar
In plaats daarvan heeft de gemeente de afgelopen zeven maanden moeten benutten om een wirwar aan afspraken rond die rotonde helder te krijgen. In de podcast legt de D66-wethouder uit dat dat hooguit ten dele is gelukt. "Er wordt al 25 jaar over die rotonde gesproken, overal zijn afspraken gemaakt, telkens is de rotonde gekoppeld aan andere projecten en daardoor zijn al die afspraken volledig in mist opgegaan."

Opnieuw beginnen
Het napluiswerk is vorige maand aan de gemeenteraad gepresenteerd, met daarbij de conclusie dat de kluwen niet meer te ontwarren is. B en W doen daarom het voorstel om opnieuw te beginnen. De Lange: "Want we moeten naar een verkeersveilige situatie voor onze inwoners. Ik wil in 2020 concreet antwoord op de vraag: wat gaan we daar doen en wanneer gaan we dat doen? Er moet echt een oplossing komen. Met name op de Papelaan, daar zijn dagelijks onveilige situaties."

Rotonde
Bij de Casparuslaan blijft een rotonde het uitgangspunt. Hoe precies, dat gaat opnieuw uitgewerkt worden. Daarbij kan Weesp nu bouwen op de verkeersdeskundigen van Amsterdam. De Lange: "Verkeersveiligheid is het allerbelangrijkste. Het stoort mij dat het bestuurlijk zoveel tijd kost. Natuurlijk is dat ook hartstikke belangrijk, maar daar hebben onze inwoners weinig aan. Wat mij betreft heeft de oversteek bij de Papelaan nog meer prioriteit dan de rotonde bij de Casparuslaan."

Beluister hier de podcast: 'Rotonde? Strik eromheen en opnieuw beginnen'

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant