Straks kunnen we zwemmen in de Bloemendalerpolder
Straks kunnen we zwemmen in de Bloemendalerpolder

Weesp krijgt eigen stadsstrand

Buurt / wijk

WEESP - Deze zomer nog niet, maar in de toekomst kunnen Weespers een duikje nemen op hun eigen stadsstrand. In de nieuwe wijk Weespersluis komt een stadsstrand, zo verklapt wethouder Astrid Heijstee.

Voor wie meteen een zwembroek uit de kast gaat pakken: het is nog een flink eind weg voordat we kunnen pootjebaden, maar het gaat wel gebeuren. Midden in de nieuwe woonwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder komt een grote recreatieplas. En aan die plas komt een strand. Voor wie het wil visualiseren: het moet ongeveer zo worden als de Gaasperplas.

Verkiezingsbelofte
Dat wethouder Astrid Heijstee het nieuws naar buiten brengt, is niet vreemd. Het was haar eigen partij, de WSP, die het strand als verkiezingsbelofte had. Dat bleek een stuk moeilijker dan aanvankelijk gedacht. Zwemmen in de Vecht mag eigenlijk helemaal niet, maar wordt gedoogd. Door een officieel stadsstrand maak je het zwemmen officieel en moet de gemeente bijvoorbeeld ook garant staan voor de waterkwaliteit en andere aanverwante zaken.

Ook de beoogde locatie, schans De Nieuwe Achtkant, gaf problemen omdat langs het strand de schepen naar de haven van de Zeemeermin moeten. De watersporters zijn dan ook helemaal niet blij met zwemmers daar, want dat levert gevaarlijke situaties op.


Op deze kaart is de nieuwe plas te zien. 

Weespersluis
De oplossing is dus nu gevonden in de nieuwbouwwijk Weespersluis tussen Weesp en Muiden. Nog dit jaar moeten de voorbereidingen voor de bouw van de 2750 huizen gaan beginnen. De wijk wordt in maximaal 10 jaar gebouwd en in die tijd moet de plas met alle stranden ook worden aangelegd. Er komt halverwege de Korte Muiderweg een doorsteek naar de Vecht voor boten. Die kunnen daar dan de plas op en af.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant