Gemeente Weesp experimenteert met vuurwerkvrij centrum.
Gemeente Weesp experimenteert met vuurwerkvrij centrum. Foto: Gemeente Weesp

Bewoners centrum: vuurwerkvrije zone best goed bevallen

Buurt / wijk

WEESP - Het centrum van Weesp was afgelopen Oud en Nieuw vuurwerkvrij. Dat is veel binnenstadbewoners best goed bevallen. In andere wijken was wel veel overlast.

Volgens Middenstraatbewoner Rob Stalpers was het afgelopen jaarwisseling beduidend rustiger in zijn buurt. "Er was een duidelijk verschil met voorgaande jaren. Ik vond het erg prettig. Wat mij betreft krijgt deze pilot een vervolg."

Er werd wel wat vuurwerk afgestoken, maar: "Veel minder dan voorheen. Het waren vooral jongelui. Ik ben er een paar keer achteraan gegaan, maar dan waren ze weg voor ik ze kon aanspreken." Stalpers heeft zelf niets afgestoken. "Voor het eerst niet. Omdat ik in de zone woon, maar ook omdat ik door de discussie anders ben gaan denken. Om twaalf uur hoorde ik wel vuurwerk. Toen ik ging kijken waar dat vandaan kwam, kwam ik op de Hoogstraat uit. Daar mocht het wel." Een vuurwerkverbod voor heel Weesp gaat Stalpers te ver. "Of er moet een centraal punt komen waar het wel mag."

Mevrouw Feitsma uit de Slijkstraat, is het met hem eens: "Zowel voor de veiligheid als voor de overlast zou een centraal vuurwerk een prima oplossing zijn. Bijvoorbeeld de Groene Punt." Ook zij heeft de jaarwisseling in haar straat als veel rustiger ervaren. "Het was een groot verschil. De kinderen wilden wel graag vuurwerk afsteken, dus zijn we naar wijk Hogeweij gelopen waar mijn moeder woont." Eric Hage uit de Middenstraat had voor het eerst een relaxt hondje en geen trillende ramen, een verademing. "Bij een buurvrouw zijn er wel eens ramen geknapt als er in de stegen van die matten werden afgestoken. Wat ik wel jammer vond was dat er een stukje sociale gezelligheid wegviel. Normaal werden er altijd op straat nieuwjaarswensen uitgewisseld, dat was nu niet. Maar dat hebben we de volgende dag met een buurtborreltje goed gemaakt." Dat sociale aspect viel ook Frank Wagenaar op, die in de Slijkstraat boven zijn woninginrichtingswinkel woont. "De straat bleef heerlijk schoon, maar om twaalf uur kwam er dit keer niemand naar buiten. Wij hebben zelf nooit echt veel vuurwerk en zijn gezellig met zijn allen binnengebleven."

Elders veel vandalisme
Of er door het vuurwerkverbod voor het centrum meer overlast was in andere wijken, is moeilijk te zeggen. Wel is het zo dat op andere plekken in Weesp (vuurwerk)vandalen flink huis hielden. De ergste schade was rond het station. Daar werden aan de voorkant een paar ramen gesloopt van onder meer de deuren. Aan de overkant van de straat sneuvelden een prullenbak en een paar brievenbussen. Op de Roskambrug moest het brugwachtershuisje het ontgelden en in het tunneltje naar Aetsveld sneuvelde een lichtbak. 

De gemeente evalueert de vuurwerkvrije zone in februari. Aan de hand daarvan wordt besloten of en hoe de pilot een vervolg krijgt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant