Afbeelding
Foto: DeSchottelnoot.nl

Bijzondere armada Schottelboten bezoekt Weesp

Evenementen

WEESP - Een bijzondere vloot van twintig oude patrouilleboten bezoeken op 9, 10 en 11 mei de Kom van Weesp. Dit zijn allemaal zogenoemde Schottelboten die meer dan een halve eeuw geleden beeldbepalend waren op de Nederlandse wateren en ze zijn daardoor onderdeel van het Nederlandse Varend Erfgoed.

Schottelboten zijn patrouilleboten, aangedreven door een (Schottel) roerpropeller. Deze boten zijn voornamelijk gebruikt door de Rijksoverheid, zoals politie, douane, Rijkswaterstaat, de Koninklijke Marechaussee en Havendiensten. De eerste Schottelboten dateren uit 1955 en werden gebouwd bij Scheepswerf “Schottel” te Oberspay in Duitsland. Deze werf heeft tot 1966 Schottelboten voor de Nederlandse afnemers gebouwd. Vanaf 1962 is de productie van Schottelboten overgegaan naar “van Leest” in Warmond (v/h Schottelwerft Nederland). Tot 1966 werden er op beide werven Schottelboten voor Nederlandse afnemers gebouwd daarna alleen nog in Warmond. 

Goed draaien

Het grote voordeel van deze boten is dat ze zeer wendbaar zijn, omdat schroef 360° graden kan draaien. Vrijdag 10 mei tussen 11.00 en 13.00 uur zal een aantal schepen dit demonsteren tijdens een zogenoemd manouvreerspel op de Vecht ter hoogte van de Stationsweg. 

Vereniging

De vereniging ‘De Schottelboot’ (website deSchottelboot.nl) is een enthousiaste groep eigenaren, die deze schepen in bezit heeft en onderhoudt. De vereniging is opgericht in 1993 en heeft nu ruim 60 leden met een Schottelboot. Elk jaar wordt tijdens Hemelvaartsdag een Schottelweekend georganiseerd, waar leden uit het hele land elkaar mét hun boot treffen. Dit Schottelweekend wordt telkens op een andere plaats centraal in Nederland gehouden.
De schepen van de leden variëren in leeftijd en bouw. De oudste zijn uit de jaren 50 en de jongste schepen zijn uit de jaren 80 en dus ‘modern.’ Ook qua uitvoering zijn er uitersten, variërend van de grachten politieboot uit Amsterdam tot het Kustwachtvaartuig, en de lengtes variëren van 10m80 tot 23m50.  

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant