Vorige week is nieuwbouwvilla de Rentmeester in de verkoop gegaan, de derde van straks in totaal zeven luxe woningen op het terrein van de voormalige latexfabriek Rubatex aan de 's-Gravelandseweg 22. Afgelopen zomer gingen de twee woningen in het opgesplitste Heerenhuys al in de verkoop voor respectievelijk € 1.478.500 en € 1.631.500. 

Burgemeesterswoning

Er zijn al eerder pogingen gedaan om buitenplaats Veldzicht aan de oostoever van de Vecht te herontwikkelen. We gaan even terug in de tijd. De buitenplaats is begin negentiende eeuw aangelegd in opdracht van de toenmalige burgemeester van Weesperkarspel, die 't Heerenhuys als ambtswoning gebruikte. Later kreeg het terrein een meer industriële bestemming met de komst van kachelfabriek / ijzer- en bronsgieterij Becht & Dyserinck. In 1960 werd Becht & Dyserinck overgenomen door latexfabrikant Rubatex. Die ging in 1994 failliet. De curator vond geen gegadigden voor het complex, met name vanwege de zwaar vervuilde grond. Hierop namen krakers hun intrek in de leegstaande gebouwen. Het terrein en de gebouwen raakten al snel in verval. De krakers zijn alweer jaren weg trouwens. 


Pas in 1998 durfde een vastgoedondernemer het aan. Jan 't Hoen, oud drummer van Herman Broods band Wild Romance, wilde op het terrein zes luxe woningen realiseren, met gezamenlijke voorzieningen als een overdekt zwembad en een fitnessruimte. Hij kocht voor 100.000 euro het hypotheekrecht en zette van alles in gang. Hij was echter onjuist geïnformeerd over de staat van de bodem, wat tot een langslepende juridische procedure leidde. Die is inmiddels afgehandeld en ook de crisis is weggeëbd dus doet 't Hoen, na een geannuleerde openbare veiling in 2017, met zijn bedrijf Astoria Vastgoed een nieuwe poging. Het nieuwe plan voorziet in zeven woningen, die gefaseerd worden gerealiseerd.

Jan 't Hoen, oud drummer van Herman Brood, durfde de herontwikkeling wel aan 

Wit gestucte gevel

De eerste twee woningen worden gevestigd in het bestaande Heerenhuys; het uit rode baksteen opgetrokken monumentale hoofdgebouw met alleen al in de voorgevel 25 grote vensters. De nieuwe villa de Rentmeester komt rechts van het Heerenhuys, op de plek waar vroeger de conciërgewoning van de fabriek stond. Deze nieuwbouwvilla wordt gebouwd in de stijl van 't Heerenhuys, maar met een eigen uitstraling door onder meer wit stucwerk op de gevel. De volgende fase is het Bureel (het voormalige kantoorgebouw van de fabriek) en vervolgens komen de overige percelen beschikbaar voor woningen.De nieuwe witte villa komt rechts rechts van het bestaande Heerenhuys. Impressie: Astoria Vastgoed. 

De nieuwbouwvilla die vorige week in de verkoop is gekomen heeft een oppervlakte van 370 m2. De indeling bestaat uit een souterrain, opgedeeld in twee vertrekken en een toiletvoorziening. Op de begane grond komt een rechthoekige woonkamer met open haard en openslaande deuren naar de tuin, een ruime woonkeuken en een toiletvoorziening. De eerste verdieping heeft drie slaapkamers en een badkamer met een toiletvoorziening. De 'master bedroom' heeft een voor- en een achterkamer die kunnen worden ingericht als inloopkast en privébadkamer. De kapverdieping is een volwaardige verdieping met twee grote (slaap)vertrekken en een extra kamer die als waskamer kan worden gebruikt.

Aanlegsteiger

Bij deze villa komt in de achtertuin een ruime garage, die qua bouwstijl bij de villa past. Bij het terrein hoort ook een aanlegsteiger in de Vecht. Het is de bedoeling dat villa de Rentmeester in 2019 wordt gebouwd.