Bij het slowjuicen van hun groentesappen blijft er bij het Weesper bedrijf Frecious altijd afval in de vorm van groentepulp over. Zonde, vinden ze. Een groot deel wordt al gebruikt voor het produceren van biogas, maar die laatste 5%, daar wilden ze ook wat mee. Sinds een jaar is er de snackreep. En de volgende groentepulptoepassing is ook al in de maak.

Felgroen sapje

Meteen als je binnenkomt bij Frecious ruik je het. Het ruikt erg sterk naar..., ja, naar wat eigenlijk? "Oh, ze zijn vandaag tarwegras aan het verwerken", zegt Suzanne Jekel van Frecious. Door een raam in het kantoor zie je beneden op de productievloer inderdaad een hoop groen gras de machines ingaan en er in de vorm van een felgroen sapje aan de andere kant weer uit komen. 

Schroefpers

Bij Frecious maken ze supergezonde groentesappen, ofwel slow juices. Dat begon in 2011 aan de keukentafel bij oprichter Murk, maar al snel werd de vraag naar de gezonde groentesappen zo groot, dat er verhuisd moest worden naar een 'echt' bedrijfspand. Eerst in Naarden en sinds 2015 wordt er in Weesp aan de Flevolaan ge-slowjuiced met een schroefpers, waarna de sappen snel worden ingevroren en overal in Nederland en Vlaanderen geleverd. "Ook niet-gezondheidsfreaks staan steeds meer open voor de gezondheidsvoordelen van de groentesappen", aldus Jekel.

Groentepulp

Naast de tarwegrassapjes is ook net een lading health bars ingepakt. Deze snackrepen zijn gemaakt op basis van groentepulp, die overblijft na het persen van de sappen. 

'Ook niet-gezondheidsfreaks staan steeds meer open voor groentesappen'

95% daarvan wordt opgehaald en gebruikt voor biogas. Voor de mensen van Frecious was het een uitdaging om ook die laatste 5% te gebruiken. Er is geprobeerd om de pulp te voeren aan geitjes, maar die lustten het niet. Odai Abood, een statushouder uit Syrië die een jaar of twee geleden aan de slag ging bij Frecious, bleek een goed idee te hebben. "In Syrië was hij kok. Hij vond het zonde dat al die pulp werd weggegooid en is aan de slag gegaan om de pulp te upcyclen, zoals wij dat noemen."

Snackrepen

Abood heeft geëxperimenteerd met vier soorten pulp en met de combinatie met andere smaken van fruit, noten en zaden. Die experimenten werden steeds geproefd, want het moet naast gezond ook lekker zijn. "Wij mochten ze als eerste proeven en daarna onze families en vrienden thuis", vertelt Jekel. "Er is vooral goed gekeken naar de combinatie van smaken. Natuurlijk moet het lekker zijn, maar bij ons staat het gezondheidsvoordeel voorop, iets meer pulp is niet per se lekkerder, maar wel functioneel. Dan proef je ook anders." En dat het gezond is, claimen ze bij Frecious niet zomaar. "Wij laten onze producten onderzoeken en daarmee is wetenschappelijk vastgesteld dat met het slowjuicen met een schroefpers zoals wij doen de meeste voedingsstoffen bewaard blijven. Hetzelfde geldt voor het shockvriezen, waarmee we onze producten bewaren."

Kinderen lusten het ook

Goed, gezond is het dus allemaal wel, maar mensen moeten het ook willen drinken en eten. Twee van de vier smaken snackrepen die Abood bedacht heeft, hebben het uiteindelijk gehaald, zodat er nu een reep is op basis van wortelpulp en een op basis van bietenpulp. Dat is best lekker, al valt er over smaal niet te twisten. Om ook kinderen aan de drinkbare groenten te krijgen heeft Frecious een serie Young. "Voor die sapjes nodigen we ook regelmatig kinderen uit om te komen proeven. We hebben net het recept wat aangepast en vorige week was er weer een groep kinderen op bezoek. En ja, die vinden de sapjes over het algemeen echt wel lekker."

Voor de snackrepen wordt groentepulp ge-upcycled

Terug naar de groentepulp. Met de snackrepen wordt nog niet alle pulp opgemaakt. Jekel: "100% zullen we niet bereiken, want gewoonweg niet alle pulp is geschikt om te upcyclen. Maar we zijn wel bezig met het ontwikkelen van een nieuw product op basis van groentepulp. Stagiaire productontwikkeling Loes werkt daar samen met Odai aan. Wat dat precies wordt, blijft nog even een verrassing."

Veel proeven

Ook hier wordt weer geëxperimenteerd met combinaties en verhoudingen van pulp en andere ingrediënten. "Het nieuwe pulpproduct moet een lekkere bite krijgen", vertelt Jekel. "We hopen dat we het in het voorjaar kunnen gaan aanbieden, als ze ook goedgekeurd zijn in het lab." Alle medewerkers van Frecious zijn alweer druk aan het proeven. Want het moet toch ook weer lekker zijn natuurlijk. Die met wortelpulp zijn voorlopig favoriet.