In navolging van Den Haag krijgt Hilversum tijdens de jaarwisseling de kans om hiermee te experimenteren. "We hebben vijf nieuwe zones waar inwoners zelf de verantwoordelijk dragen om die straat of buurt veilig te houden", aldus burgemeester Pieter Broertjes. 

Als een olievlek

"Naarmate de tijd vordert komt het meer van de grond dan ik had gedacht", vervolgt Broertjes. "We hopen dat het een groot succes wordt. Dan wordt het toch een olievlek die zich over Hilversum uitbreidt. Uiteindelijk komen we waar we willen zijn: dat de overlast voor mensen en dieren zo min mogelijk wordt."

Proef

De gemeente Hilversum was met zeven bewonersgroepen in gesprek, waarvan er vijf hebben besloten mee te doen aan deze proef. Dat betekent dat kinderboerderij De Hertenkamp, de Da Costalaan, het Rita Reijshof, de omgeving de Kroonlaan - de Witte Kruislaan en Lieven de Keylaan - Floris Vosstraat vuurwerkvrij zijn.

Onderling

Hier geldt dat bewoners onderling afspraken maken. Er is dus geen extra handhaving.

Evaluatie

Vorig jaar waren vrijwillige vuurwerkzones in Den Haag een succes, zo meldt de gemeente. Na de jaarwisseling wordt deze proef geëvalueerd. Daarbij kijkt de gemeente naar de ervaring van de deelnemers én hoe veilig het is verlopen in deze proefzones.