'Gezelllllluuugghhh!!' Elke keer wanneer Pieter Kors een evenement aankondigt op sociale media, knalt hij dit woord erachteraan. Het is Kors ten voeten uit, want in zijn kroeg 't Helletje aan de Stationsweg moet het vooral gezellig zijn, liefst elk uur van de dag. Hij is een sociaal dier namelijk. Bestel een biertje bij hem en hij geeft je het gevoel zijn beste vriend te zijn. 

Het creëren van gezelligheid heeft Pieter Kors aardig onder de knie

En het creëren van gezelligheid heeft hij aardig onder de knie, getuige onder andere het feit dat steeds vaker vaste klanten en passanten staan te wachten voordat om 10 uur 's morgens de deur van het café van slot gaan.

Horeca

Pieter vindt het prachtig allemaal. De horeca past hem namelijk als een schuimkraag van twee vingers dik in een bierglas. Terwijl hij uit een gezin komt waarin ondernemen weliswaar voorop stond, maar dat was niet in de horecabranche. Zijn ouders hadden namelijk een autobedrijf in zijn woonplaats Nigtevecht en later ook in Weesp (aan de Groeneweg) en zijn twee broers volgden het spoor van de benzine en olie. Maar niet de jongste van het stel (Pieter is een nakomertje, want negen jaar jonger dan zijn broer Edwin), die als kleine jongen wél graag met zijn maten uit Nigtevecht in de garage van zijn ouders aan brommers sleutelde. Dat dan weer wel.

In loondienst

Pieter heeft het wel geprobeerd bij zijn ouders in de zaak, maar de lokroep van de horeca kreeg hij maar niet uit zijn hoofd. Hij begon in Haarlem, in loondienst. "Dat was aan het begin van de jaren negentig, in een gezellige kroeg. Nadat vier keer aan mij was gevraagd: 'Bent u de eigenaar' en ik had uitgelegd dat dat de man aan de bar was en nadat de vijfde klant tegen mij zei 'Weet je, jij moet voor jezelf beginnen', toen viel het kwartje: ik wilde een eigen horecazaak."

'Horeca is een beleving, althans, dat behoort het te zijn'

Op de vraag wat horeca voor hem uniek maakt, zegt hij: "Horeca is een beleving, of dat hoort het in elk geval te zijn. Het moet in je hart zitten om het mensen naar de zin te maken en dat is bij mij blijkbaar het geval. Ik ben stiekem ook best blij dat ik er inmiddels achter ben dat dit echt een vak is. Niet iedereen kan het namelijk. Kijk maar om je heen hoe vaak iemand in de bediening werkt die er zichtbaar geen zin in heeft. Ik maak het mensen graag naar de zin. Of het perse een café moet zijn? Ja, eigenlijk wel. Ik heb een blauwe maandag in een restaurant gewerkt, maar daar werd ik diep ongelukkig. Want? In een café heb je veel meer contact met je gasten en juist dat vind ik geweldig. Als kroegbaas heb je een sociale functie en die vervul ik graag, voor iedereen. En met elkaar."

Toeters&Bellen

Het werd dus een kroeg en zijn eerste eigen 'tent' werd Toeters&Bellen. Die startte hij met zijn jeugdvriend Alfred Kersbergen (nu onder meer bekend als uitbater van No100 Eten&Drinken in Nigtevecht). "Hoe die naam is bedacht? Wij bedachten dat het een café moest worden voor alles en iedereen en met alle toeters en bellen en dat vonden wij allebei meteen een leuke naam. Moeilijker is het niet."

Zes jaar

Toeters&Bellen was vanaf dag één een succes, in tegenstelling tot 'Even verderop' (wat nu 't Heertje is), dat ze erna startten. "Wij dachten dat we een deel van het publiek konden verplaatsen, maar dat werkt zo helemaal niet. Klanten gaan daarheen waar ze het leuk hebben. Dat bepalen wij niet." Zes jaar duurde de samenwerking met Alfred. Daarna ging hij nog en klein jaar alleen door om vervolgens Toeters&Bellen te verkopen en Nederland te verlaten.


'Ik vond 't Helletje altijd al een interessante kroeg.'

'Dat wordt gezegd hé, dat ik naar het buitenland ging om de belastingdienst te ontlopen'"Ja, dat wordt gezegd hè, dat ik ben weg gegaan om de belasting te ontlopen", lacht hij breeduit. "Nou, ik kan je verzekeren dat ik elke cent die ik schuldig was aan de fiscus keurig heb betaald met de opbrengst van de verkoop. De reden om te vertrekken was dat ik mijn hoofd leeg wilde maken. Ik golfde destijds veel, was wel klaar met Nederland, heb mijn golftas en een tandenborstel gepakt en ben op de bonnefooi naar Aruba gegaan omdat ze daar een mooie golfbaan hebben. En toen ik daar caddiemaster kon worden, had ik het weer snel naar mijn zin."

Terug naar Nederland

Hij bleef 3,5 jaar, maar toen was de koek op, waarna hij besloot terug te keren naar Nederland en in de horeca, uiteraard. Hij regelde een baantje in het cafégedeelte van 'De Eendracht' in Abcoude, maar het ondernemersbloed kroop waar het niet gaan kon. "Ik had het prima naar mijn zin bij De Eendracht, maar vond dat dingen anders moesten en dat kan alleen maar als je zelf de baas bent."

't Helletje

En dat werd – we leven inmiddels begin 2006 - 't Helletje. Hij vertelt: "Toen ik Toeters had, vond ik 't Helletje altijd al een leuke en interessante kroeg. Deze stond opeens in de verkoop, dus het viel allemaal samen. Waarom 't Helletje zo'n mooie tent is? Het is allemaal goed te behappen, de plek is bijzonder mooi en biedt veel kansen en er is altijd reuring. Nee, ik kan niet goed duiden waarom hier altijd volk is. Ik hoop dat de klanten het mij gunnen, haha."

'Ik hoef geen grotere kroeg, want ik heb het hier naar mijn zin'

"Weet je, als het hier 's avonds een keer rustig is, dan maak ik de kas op en ga lekker naar huis want dan heb ik in elk geval een dag gehad met lekker veel klanten en gezelligheid. Kan niet missen. In andere kroegen staan ze om 10 uur 's avonds te wachten tot er eindelijk getapt kan worden. Dat vind ik niks. Qua ondernemen is het in die zin geen uitdaging dat ik precies weet wat ik aan omzet kan verwachten. Als de week begint, weet ik tot op een paar honderd euro hoe ik de week afsluit, dus dat maakt het allemaal niet spannend. Ik hoef ook geen groot café of tweede zaak, want ik heb het hier gewoon naar mijn zin."

Potentie

Maar als ondernemer heeft Pieter zijn sporen toch meer dan verdiend. Hij is namelijk met afstand de meest actieve horeca-uitbater in Weesp Ten eerste zag hij al snel de potentie van de locatie van 't Helletje, met als gevolg dat er inmiddels een pracht van een aanlegsteiger is gebouwd waar vandaan onder andere rondvaarttochten worden verzorgd en waar je ook een elektrische sloep kunt huren. "Ik wist dat er een sloepennetwerk werd opgezet en toen ik hoorde dat er nog gezocht werd naar een plek in Weesp waar mensen kunnen aanleggen om naar het toilet te gaan en om iets te kunnen eten en drinken, heb ik direct mijn vinger opgestoken."

Bijzonder evenement

Niet afhankelijk van de plek, maar minstens zo ondernemend is het gegeven dat Pieter vindt dat er eigenlijk elke maand wel plek is voor een bijzonder evenement dat door 't Helletje wordt georganiseerd of waarbij hij in elk geval stevig in de bus blaast, zoals het Sluis- en Bruggenfeest. "Als je ziet hoeveel toeristen er vorig jaar en ook dit jaar weer in Weesp zijn geweest, dat is niet normaal. En dan heb je ook nog al die Airbnb's waarvan niemand weet hoeveel het er zijn, maar dat het er veel zijn, is zeker getuige al die rolkoffers die je ziet. Weeesp bulkt echt van de kansen."


Een vrolijke Pieter Kors nam in kapiteinspak afscheid van de editie 2018 van het Concert aan de Steiger.

'Weesp bulkt van de kansen'Drie jaar terug organiseerde hij daarom het eerste Caribisch feest en voor komende zaterdag 14 september staat alweer de vijfde editie van Concert aan de Steiger voor de deur. Die laatste is trouwens een hele kluif, elke keer weer, maar het meezingspektakel is inmiddels helemaal zijn ding.

Koppelen

"Vijf jaar geleden ben ik benaderd door Marco de Jong van onder andere het Naardens orkest Nardinc en de muziekschool in Weesp. Marco zei: 'Jij organiseert graag nieuwe dingen en ik heb een orkest ter beschikking, kunnen we die twee koppelen?' Ik vond dat meteen leuk omdat het iets totaal anders is dan bijvoorbeeld het Sluis- en-bruggenfeest. En het is ook leuk omdat ik op die manier iets kan terugdoen voor de gemeenschap. Door omstandigheden is vorig jaar de samenwerking met Marco de Jong en het orkest gestopt en zijn we verder gegaan met de musicalsterren Rolf Koster, Brigitte Nijman en Tony Neef die er vanaf het begin bij zijn geweest."

Brigitte Nijman, Rolf Koster  en Tony Neef zijn  de vaste gasten van het Concert aan de Steiger dat zaterdag 14 september wordt gehouden. Even was het de vraag of Brigitte Nijman er dit jaar zou bij kunnen zijn nadat bij een operatie haar stembanden waren geraakt, maar gelukkig is ze helemaal hersteld. Brigitte Nijman komt overigens binnenkort in Weesp wonen. Zangeres en musicalster Nurlaila Karim is deze editie de speciale gast. Het concert begint om 20.00 uur, de entree is gratis.

Niet toevallig

Deze sterren niet toevallig gekozen. "Rolf Koster woont in Weesp en ik ken hem al enkele jaren. Ik vroeg hem om het concert te presenteren en samen met Brigitte Nijman te zingen. Dat wilde hij graag doen en daarmee was deze samenstelling vanaf de allereerste keer een daverend succes. Althans, in die zin: de mensen vonden het geweldig, maar ik legde er financieel op toe. Maar dat geeft niet, want ik denk altijd aan de lange termijn. Als mensen die niets hebben gedronken hier zijn geweest en het gezellig hebben gehad, dan weet ik zeker dat, als ze de volgende keer weer in Weesp komen en koffie willen drinken, ze 't Helletje zullen herinneren."

Jaar gevuld

Alles bij elkaar is het jaar zowat rondom gevuld met evenementen bij, in of door 't Helletje. In mei is er de Hellerit (een brommerrit voor oude brommers), juni is Gastvrij Weesp, in juli het Caribische feest, augustus natuurlijk het Sluis-en-Bruggenfeest, in september het Concert aan de Steiger, in oktober het Oktoberfeest en de Hellenhonden uitlaatmiddag (klanten met een hond worden getrakteerd op een bijzonder uitlaatevenement) en in december Sinterklaas en samen met Peter Jansen in 't Hart van Weesp een kerstfeest.

'Bij de Sinterklaasintocht staat iedereen met zijn rug naar 't Helletje'Wat dat laatste betreft: "Ik heb met de intocht van Sinterklaas de pech dat het allemaal op 50 meter bij me vandaan gebeurt, maar dat iedereen met zijn rug naar mij toe staat. Dat los ik op met een eigen sinterklaasfeest." 
En, komt er nog meer aan deze reeks? "Dat weet ik niet. Ik kan zo weer starten met de watersportdag eind april, maar daar heb ik andere mensen bij nodig. Verder sluit ik niks uit. Maar wel één ding tegelijk. En als anderen iets willen organiseren dan haak ik graag aan. Ik hoef niet alles zelf te organiseren, hè."