Als een ware antropologe gaat de Weespse te werk om voor de mensen die zij adviseert een interieur te bedenken dat zo goed mogelijk bij ze past. Letterlijk, want Lieke is afgestudeerd cultureel antropoloog. En nee, dat is geen rare vooropleiding om interieurontwerper te worden. Het is juist heel erg handig.

Hoe wordt een antropoloog interieurontwerper?
"Toen ik 19 was wilde ik al binnenhuisarchitect worden. Maar die opleiding daarvoor was toen voor mij nog te ongestructureerd. Het werd dus iets heel anders. Tijdens mijn opleiding antropologie was ik al gefascineerd door de invloed van ruimte op mensen. Ik volgde ook een minor 'bestuur- en organisatiewetenschappen' en daarin ging het onder andere over de invloed van de inrichting van de werkplek op werknemers. Heel interessant vond ik dat. Na mijn studie merkte ik dat ik toch meer creativiteit zocht in mijn werk. Dynamischer en meer buiten het kantoor. Ik begon met een opleiding interieurontwerp thuis, niet direct met het idee om een eigen bedrijf te beginnen, meer ter oriëntatie. Gaandeweg heb ik in de praktijk veel geleerd en me steeds de vaardigheden eigen gemaakt die ik nodig had voor een opdracht. Zoals 3D-tekenen. Natuurlijk zat dat creatieve er wel al in. Maar ook aan mijn studie antropologie heb ik nog veel. Als antropoloog kijk ik onbevooroordeeld naar menselijk gedrag, op alle niveaus. Van gedrag tijdens een ritueel tot menselijke interactie in een gebouw. Als interieurontwerper pas ik dat gedrag toe in een ontwerp."

Herinner je je eerste opdracht nog?
"Jazeker, dat was een nieuwbouwappartement in de buurt van de Hallen in Amsterdam. Een ander stel uit hetzelfde complex vond de foto's van dat project via Google en dat was opdracht 2. Zo is de bal gaan rollen. De eerste tijd was ik daarnaast ook een paar dagen per week freelance ontwerper voor een keukenzaak, maar sinds 2016 werk ik fulltime als zelfstandig ondernemer. Begin 2018 heb ik de naam van mijn bedrijf veranderd in Studio Lieke Sanders en de website vernieuwd en sindsdien gaat het helemaal hard. Ook voor nieuwe bewoners van Weespersluis heb ik al diverse interieurs ontworpen. Nog voor de huizen gebouwd zijn dus."


Zo ziet een van de nieuwe huizen in Weespersluis er straks uit, een 'minimalistisch ontwerp' (Foto:Lieke Sanders)

Hoe leer je de mensen goed genoeg kennen om hun ideale interieur te bedenken, zeker als het huis er nog niet eens is?
"De eerste afspraak maak ik altijd bij de mensen in hun - oude- huis. Dan kan ik de sfeer vast proeven, kijken wat ze wel en niet mooi en handig vinden in hun huis. Ja, ze mogen ook best aangeven dat ze meubels graag willen houden. Maar als die bank die zo heerlijk zit, echt al heel oud is, onderzoek ik waaróm hij zo fijn is en ga dan op zoek naar een nieuwe bank met dezelfde zithoogte en diepte en harde zit. Ik vraag mensen ook wel om afbeeldingen te verzamelen van dingen die zij mooi vinden en ik vraag waar zij zich goed voelen. Als dat het strand is, zal ik in het ontwerp wat meer licht en openheid creëren dan als dat het bos is. Het blijft ook niet bij dat ene gesprek. Er zijn nog zeker twee tussenpresentaties voor ik met een definitief ontwerp kom. Dat kan een ontwerp zijn inclusief een shoppinglist waar precies op staat welke spullen waar gekocht kunnen worden, maar mensen kunnen er ook voor kiezen om met het advies in de hand zelf winkels af te struinen."

Krijgen al jouw klanten een typisch 'Lieke Sanders-huis'?
"In de opleiding leer je dat het goed is om een eigen stijl te laten zien. Maar ik vind het juist interessant om uit te gaan van de mensen voor wie ik het ontwerp maak. Ik geloof dat als je huis een verlengde is van je persoonlijkheid, je er optimaal kunt genieten. Ik wil dat mensen zich fijn en op hun gemak voelen in hun huis. In een fijn huis nodig je gemakkelijker vrienden en familie uit. Natuurlijk heb ik in de loop der tijd toch wel mijn eigen handschrift in de ontwerpen gelegd. Wat dat is? Kleuren, hoewel niet hele felle, en levendige interieurs. Er zijn natuurlijk ook woontrends, maar ik probeer wel mijn klanten ervoor te behoeden om te trendgevoelige spullen te kiezen, die eigenlijk niet zo goed bij ze passen. Het interieur moet immers langer mee dan een paar jaar."

Je moet zeker wel over een riante portemonnee beschikken om jouw hulp in te schakelen?
"Vaak hebben mensen inderdaad wel wat geld te besteden. Hoewel het ook wel voorkomt dat mensen een duur huis hebben gekocht, maar dat we bij het ontwerpen behoorlijke budgetkeuzes moeten maken. Natuurlijk, je kunt ook uitgaan van een Ikea-keuken en daar met frontjes iets aparts van maken. Maar het moet wel van goede kwaliteit zijn en lang meegaan. Ik werk ook graag met meubelmakers zodat meubels ook echt helemaal passen in de ruimte. En toch kun je door mij in te schakelen niet alleen tijd maar ook geld besparen. Ik kan mooie kortingen bedingen bij leveranciers, zeker als je alle meubels voor een kamer in één keer koopt. Bovendien doen je geen miskopen. Die bank die in de showroom zo leuk uitkomt, kan in de huiskamer enorm tegenvallen. Dat is lastig inschatten. En het hoeft ook allemaal niet tegelijk. Zelf wonen wij nu twee jaar in ons nieuwbouwhuis in Weesp, en we zijn nog lang niet klaar met de inrichting. Het volgende project is een kast op maat voor de woonkamer, waarin de televisie verstopt kan worden - een grote wens van mij - en waarin veel opbergruimte komt voor het speelgoed dat mijn zoontje, die net geboren is, ongetwijfeld om zich heen zal verzamelen."

Ga je nog wel eens terug naar huizen die je hebt ingericht?
"Zeker. Als mijn werk gedaan is, begint het voor die mensen pas. Er moet verbouwd worden of hun nieuwbouwhuis is nog niet klaar. Als het dan helemaal af is, kom ik graag kijken en foto's nemen voor mijn website." Lachend: "Ze ruimen meestal wel even op voor ik kom. En ja, soms staat de tafel toch anders dan ik het bedacht had. Jammer, maar het is natuurlijk wel hún huis."Een vervallen huis in jaren '60 stijl, verbouwd tot een lichte, Scandinavische woning. (Foto: Lieke Sanders)

Heb je je wel eens vergist in de mensen voor wie je een ontwerp maakte?
"Dat is één keer gebeurd. Al vind ik zelf nog steeds van niet. Maar de vrouw zei dat ze zichzelf niet zag wonen in het ontwerp dat ik gemaakt had. Om eraan toe te voegen dat ze ook wel heel sterke ideeën had en het misschien ook wel onmogelijk was voor een ander om voor haar te ontwerpen. En een keer, in de begintijd, heb ik een keuken ontworpen in landelijke stijl, echt helemaal niet mijn smaak. Maar inmiddels gebeurt dat eigenlijk niet meer. Ik heb zo'n vijftig interieurs ontworpen en mensen kunnen op mijn website alvast goed zien wat ik maak."

Je woont nu twee jaar in Weesp, bevalt het?
"Op zoek naar een huis met meer ruimte, kwamen we min of meer bij toeval in Weesp terecht. Toen we ingeloot werden voor dit project, de 6 Weesper Straatjes, was ik verkocht. Weet je wat grappig is? De indeling van dit huis kom ik overal tegen. In nieuwbouwprojecten in Amsterdam en Utrecht heb ik soortgelijke huizen ingericht. En nee, dat is niet steeds hetzelfde natuurlijk, ieder huis en iedere bewoner is weer anders. Maar ooit, een oud opknaphuis, dat blijft trekken. Weet je wat trouwens een groot voordeel was van de verhuizing van Amsterdam naar Weesp? In Google stond mijn naam ineens bovenaan. Mijn wens is om in de toekomst samen te werken met andere ontwerpers, stilisten en projecbegeleiders. Liefst met elkaar in een mooie ruimte in het centrum, zodat ons werk ook goed zichtbaar is. Om elkaar te inspireren en wie weet ook eens een groot project samen op te kunnen pakken. Met de stroom Amsterdammers die deze kant opkomen, denk ik dat er wel behoefte zal zijn aan hippere tentjes. En zo'n yogaschool in de kerk, dat is nou een project waar ik heel graag aan bijgedragen had."