De nieuwe yogaschool is voor een groot deel tot stand gekomen door crowdfunding. Om die reden draait de besloten opening om de deelnemers daarvan en om diezelfde reden is de opening uitgesmeerd over twee dagen: vrijdag 8 en zaterdag 9 november. 

De actie is door zoveel mensen gesteund dat die nooit samen in de nieuwe yogastudio passen, ook al is die nog zo ruim van opzet. Die eerste dag wordt ook begonnen met de aanleg van de Wall of Fame - met yogablokken als bouwstenen, waarop de sponsors hun naam en/of een boodschap kunnen zetten. Verder is er een ludieke openingshandeling, sfeervolle muziek en kan iedereen op zijn gemak de unieke yogalocatie (inclusief het kerkelijk glas-in-lood) bewonderen. Op sokken of blote voeten, want schoeisel is een no-go in de yogaruimtes. 

Gas en licht

Op de tweede openingsdag is het Weesper biermerk Wispe in de yogastudio aanwezig met een biertap. De broers Vellenga hadden het liefst dat weekeind zelf ook een openingsfeestje gebouwd, maar de aansluitingen op de nutsvoorzieningen zijn op dit moment nog steeds niet rond. Hierdoor kunnen de brouwerij en het proeflokaal pas later starten. Ook voor Isolde Zandee van YogaToday is het om die reden nog spannend: "We wachten al maanden op gas en licht, maar als het goed is gaat het deze week dan eindelijk gebeuren. We hebben hier toch stromend water, verwarming en dergelijke nodig". Het schijnt overal in het land een zooitje te zijn op dit gebied. De netbeheerders en aannemers kunnen de vraag naar nieuwe aansluitingen niet aan, met forse vertragingen als gevolg. "Ik heb begrepen dat complete woonwijken hierdoor met tijdelijke aggregaten worden opgeleverd. Duimen dat er dit keer niets tussenkomt dus." 

De netbeheerders kunnen de vraag naar nieuwe aansluitingen niet aan

De eerste lessen in de nieuwe yogaschool starten maandag 11 november. Er gaat dan ook een nieuw lesrooster in, waarop onder meer de naam Thirza van der Hoef prijkt. Zij is een landelijk bekende Ashtanga-, Yin- en Vijñana-yogadocent, die nu ook in Weesp komt lesgeven. Zandee is erg blij met deze nieuwe aanwinst. Verder meldt ze dat de yogastudio aan de Achtergracht in gebruik blijft: "Die is op de begane grond en dat vinden met name onze oudere leden prettig. Daarom willen we ons op deze locatie meer op die doelgroep gaan richten. Ook willen we daar hot yoga gaan geven. De vestiging in de sleutelsteeg wordt door de nieuwe ruimte in de Laurentiuskerk wel overbodig, dus die gaat half november dicht." 

Eerst proefdraaien

Remko Vellenga laat weten dat Wispe waarschijnlijk later dit najaar opengaat: "Pas als we stroom hebben, kunnen we gaan proefdraaien. Daarnaast zijn we nog bezig met de  laatste verbouwingswerkzaamheden en wachten we nog op een aantal vergunningen." Volgens hem heeft de kerktorenbrand van 8 november 2016 vrijwel niets met de vertragingen te maken. "Dat was heel erg, maar het is niet de reden waarom we nog niet kunnen starten. Dat heeft toch vooral te maken met het feit dat dit project zo uniek en complex is. Er komt echt heel veel bij kijken. Eerst spraken we in termijnen van jaren, toen in maanden en toen werden we misschien wat overmoedig en zijn we data gaan noemen. Aangezien die niet gehaald zijn, zijn we wat huiverig geworden voor het noemen van een nieuwe datum. Laten we het houden op eind november, begin december, dat zou toch moeten lukken". 


Afgelopen zomer arriveerden de brouwketels van Wispe in de kerk. Foto: André Verheul. 

De opening van YogaToday is alleen voor genodigden. Er komt nog een groot openingsfeest van alle betrokkenen samen, de planning is in het voorjaar van 2020. Dan gaat de kerk open voor iedereen die het resultaat van de transformatie wil bewonderen. 

Verder komen in de kerk: een distilleerderij van Anker Weesp (samen met de bierbrouwers van Wispe), twee appartementen, een hotelkamer in de kerktoren en drie stadsboerderijen in de kerktuin. Voor die drie woningen is begin deze maand de omgevingsvergunning aangevraagd.