Eind jaren zestig verhuisden Wien en Loes Philips hierheen omdat Wien aan de slag kon bij Philips Duphar. Op zoek naar een nieuwe badmintonverenging stuitten ze op... niks. Die sport werd hier namelijk niet beoefend. Nou ja op een mooie zomerdag misschien wel eens bij iemand in de achtertuin, maar niet in verenigingsverband. Dat was onbestaanbaar voor het fanatieke, sportieve stel. Ze hadden elkaar op de badmintonclub van IJmuiden leren kennen en speelden allebei op hoog nivaeu. Ze vonden in Weespers Max Scholtz en Ellie Bouman gelijkgestemden en richtten Badminton Club Weesp (BCW) op. 

De rest is geschiedenis. Die historie is terug te vinden in de vele oude Thuttles (het voormalige papieren clubblad), honderden - en misschien wel duizenden - foto's en al die mooie, sterke en ontroerende verhalen die van generatie op generatie overgaan binnen de familie Philips. Irma, dochter van Wien en Loes, meldde zich op verzoek met een tas vol materiaal bij de redactie. Een van de eerste foto's die ze liet zien, staat symbool voor de vlucht die BCW al snel na de oprichting nam: het kampioensteam van 1969/1970. Notabene het eerste eerste seizoen van het allereerste Weesper badmintonteam ever. Zonder ook maar één wedstrijd te verliezen pakten zij de titel. Dat is nog eens een binnenkomer. 

Van Irenezaal naar sporthal 

Op een andere foto geeft Wien de toenmalige burgemeester Cees Kooiman een bos bloemen vanwege de opening van de badmintonclub in de Irenezaal, de voorloper van de huidige gymzaal van de Singelscholen. Volgens de Nieuwe Weesper wijdde de burgemeester de vereniging in met een uitstekende eerste slag. Tegenwoordig speelt en traint BCW in Sporthal Aetsveld, aan het Meester Kooimancentrum. Irma: "Heel fijn natuurlijk, zo'n professionele sporthal, maar dat knusse schoolgymzaaltje zullen de leden van het eerste uur nooit vergeten". 


De oprichting in 1969: Wien Philips overhandigt bloemen aan burgemeester Kooiman (met bril). 

Van de bestuursfunctie die de oprichting van de club met zich mee had gebracht, wilde Wien het liefst zo snel mogelijk af. De vergaderingen - vaak bij het gezin thuis - waren hartstikke gezellig, maar hij had toch het liefst een racket in zijn handen. Naast het zelf spelen van wedstrijden leverde het echtpaar ook een belangrijke bijdrage aan het opleiden van de imposante jeugdafdeling. Daarnast bemande Loes de redactie van clubblad Thuttle en verzorgde Wien samen met anderen de live muziek tijdens clubavonden. Die feestavonden waren legendarisch: er werd gedanst en gelachen tot in de late uurtjes. Die sociale reputatie staat nog steeds als een huis. Voor het jaarlijkse Open BCW-toernooi komen de deelnemers uit alle windstreken. Irma heeft dan altijd een huis vol logees. 


Op feestavonden zorgden de leden zelf voor live muziek.

Vijftig jaar na de oprichting spelen Wien en Loes zelf niet meer, maar ze komen nog geregeld langs in de sporthal om te kijken. Ellie Bouman badmintont nog wel en is daarmee het oudste nog spelende lid. Max Scholtz is een paar jaar geleden overleden, en had Weesp en BCW overigens al eerder verlaten. Maar binnen de familie Philips speelt de sport nog steeds een belangrijke rol. Dochter Irma Philips en haar broer Wienman Philips slaan ook graag een shutteltje, en hun kinderen ook. "Ik speel vooral voor de gezelligheid, mijn broer Wienman is er veel serieuzer in. Hij heeft echt het talent en de drive van mijn ouders." 

De zusjes Selena en Elisa Piek leerden badmintonnen bij BCW

Onder druk

Net zoals veel andere sportclubs staat BCW vandaag de dag onder druk. In de hoogtijdagen had de vereniging wel dertien teams, nu nog maar 8, inclusief jeugd. Minder leden, minder vrijwilligers en minder geld in de clubkas. "We hopen mee te profiteren van de groei van Weesp", aldus Irma. "Met WeesperSluis krijgen we er duizenden nieuwe inwoners bij. Dat zouden de lokale sportclubs toch in positieve zin moeten gaan merken." Maar dat is koffiedik kijken, eerst maar eens het jubileum vieren. Morgen verzorgt Elisa Piek in Sporthal Aetsveld een badmintonclinic voor de jeugd. Zij is de zus van meervoudig nationaal kampioen en bronzen olympiër Selena Piek. De zusjes leerden dus mooi badmintonnen bij BCW! Irma: "Selena zit helaas in het buitenland, maar Elisa is ook heel erg goed en levert gelukkig graag een bijdrage aan ons jubileum." 

Jubileumfeest

Tegelijkertijd is er voor de jeugd de mogelijkheid om vrij te spelen met visuele effecten, een soort discobadminton dus. Publiek is welkom om te komen kijken. Daarna begint vanaf 20.30 uur een feestavond met muziek, hapjes en drankjes. Het belooft een weerzien van bekenden te worden, want de jubileumcommissie heeft veel aanmeldingen gekregen van zowel leden als oud-leden. Speciaal voor het jubileum heeft de club een groot zeildoek laten bedrukken met oude foto's. 

Wie het badminton eens wil proberen of weer wil oppakken, kan een keertje komen kijken of een proefles aanvragen. Irma: "We spelen elke donderdag in Sporthal Aetsveld. Vanaf 18.00 zijn de jeugdtrainingen voor kinderen vanaf 7/8 jaar en om 20.00 uur is er vrij spelen voor senioren. Je kunt van ons een racket en shuttle lenen, maar het is wel handig om zelf zaalschoenen mee te nemen". Belangstellenden kunnen gewoon eens komen binnenlopen of een proefles aanvragen via de website van de club.