Aanstaande zondag is er in Ons Backhuys een high tea. Waar ze de opbrengst precies voor gaat gebruiken, weet Dory Heuseveldt nog niet, maar dat het geld goed terechtkomt is wel zeker. De Weespse zit er namelijk letterlijk bovenop. 

"Ik kijk altijd ter plekke waar op dat moment behoefte aan is. Ik koop geen eten van het geld, dat zou te makkelijk zijn. Ik steek het liever in projecten die de zelfredzaamheid en zelfstandigheid vergroten, zodat de kinderen waar we het voor doen een toekomstperspectief hebben", legt Dory uit. 

Sunhome Carefarm

Eerdere projecten waar Dory bij betrokken was, zijn onder meer het opzetten van een kindertehuis, een zorgboerderij en een tweedehandswinkel. Over Sunhome Carefarm zegt de Weespse: "We kregen de beschikking over een oude vervallen boerderij. Ik moest meteen denken aan de mooie zorgboerderijen in Nederland. Dat moest in Kaapstad toch ook mogelijk zijn?" Ja dus, want dankzij het harde werk dat de vrijwilligers en de kinderen hebben verzet, hebben de kippen inmiddels hun eerste eieren gelegd en zijn de eerste gewassen geoogst. Die verkopen de kinderen in de (tweedehands)winkel, die uit Sunhome Carefarm is voortgekomen. 


FAS-kinderen aan het werk in een 'kas' van Sunhome Carefarm. 

Zuid-Afrika is een land met vele gezichten. Van overweldigende natuur en een rijke cultuur tot schrijnende armoede. "Het leven is er zwaar. Hierdoor zoeken veel bewoners van Kaapstad hun toevlucht in alcohol- en drugs, helaas ook zwangere vrouwen. Als gevolg hiervan is het percentage kinderen met Foetaal Alcohol Syndroom hier ontzettend hoog. FAS-kinderen hebben permanente mentale en fysieke beperkingen, omdat hun hersenen zich door het alcoholmisbruik van hun moeder niet goed hebben kunnen ontwikkelen."

'Het leven is er zwaar, veel mensen vluchten in drank en drugs - zwanger of niet'

Kippenvel

Dory wordt emotioneel als ze vertelt over haar vrijwilligerswerk en de kinderen met wie ze in Kaapstad werkt. "Het raakt me heel erg. Willen dat het iedereen goed gaat, dat zit gewoon in me. Ik ben in Nederland dan ook ambulant medewerker bij Sherpa en ook daarvoor werkte ik in de zorg. Ik heb me altijd al heel erg betrokken gevoeld bij mensen die een duwtje in de rug nodig hebben." Ook de steun die ze krijgt vanuit Weesp komt bij Dory diep binnen. "Daphne en Doris van Ons Backhuys zijn geweldig, ze zetten alles op alles om van de high-tea een succes te maken. We houden die middag ook een loterij met geweldige prijzen van de lokale winkeliers. Iedereen is zo enthousiast, daar krijg ik echt kippenvel van."

Elke euro telt

Hoe hoger de opbrengst, hoe meer de Weespse kan doen tijdens die drie maanden onbetaald verlof. De high-tea zit in Ons Backhuys zit inmiddels vol, maar wie Dory op een andere manier bij haar goede werk in Kaapstad wil steunen kan ook kiezen voor een donatie. "Het klinkt zo cliché, maar het is echt zo: alle beetjes helpen. Elke euro is er een en telt daar bovendien dubbel. Elke bijdrage, groot of klein, betekent voor die kinderen meer kans op een toekomst. Wij hebben het hier zo goed, daar staan we niet lang altijd bij stil." 

Wie de Weespse wil steunen, kan een donatie overmaken naar NL 80 INGB 0750 452 951 op naam van D.Heuseveldt, onder vermelding van Home of Hope. In de gaten houden wat er met deze bijdrage gebeurt, kan via deze Facebook-pagina waarop Dory iedereen op de hoogte houdt van haar avonturen en projecten in Zuid-Afrika. Dory vertrekt donderdag 2 januari 2020.