Een deel van het personeel vertrok daarom naar Utrecht. Er waren ook onder de noemer 'de koek is op' ludieke acties binnen de twee vestigingen zelf.

Vriendelijke staking

Met stickers en buttons lopen medewerkers van Tergooi door de centrale hal van de Hilversumse vestiging. Bezoekers krijgen een koekje en het verzoek om de petitie te tekenen. Het oogt als een gezellig samenzijn. "Het is een heel vriendelijke staking", zegt een bezoekster wier dochter - als ludieke actie - een gratis bloeddrukmeting krijgt. "Maar ik snap wel waarom ze staken. Goede zorg kunnen geven, is gewoon heel belangrijk."

 'Ik snap wel waarom ze staken' 

Toch is de delegatie die namens Tergooi naar de landelijke manifestatie in Utrecht gaat vrij beperkt. Alleen de medewerkers van de operatiekamers mogen afreizen naar de Domstad. De medewerkers van de andere afdelingen kunnen niet staken, omdat ze zich te laat aanmeldden bij het ziekenhuisbestuur en de vakbond. Een woordvoerder van het ziekenhuis geeft daarop aan dat Tergooi zich best kan vinden in de actie, echter de veiligheid van de patiënten staat wel voorop.

Naar Utrecht

Wendy van Soest is een van de medewerkers die wél naar Utrecht gaat. Zij geeft aan dat het belangrijk is dat ook Tergooi zich laat zien op het Jaarbeursplein. "Er zijn meer handen nodig, wij gaan niet harder lopen dan nu het geval is. Wij lopen al hard genoeg. Ik werk hier nu - met veel plezier overigens - zes jaar. Maar de werkdruk moet echt omlaag. Dat geldt ook voor de andere ziekenhuizen. Het leeft overal. En als er door een beter salaris meer mensen komen, dan graag."


De medewerkers op weg naar Utrecht.

Hoge werkdruk

Verschillende vrouwelijke medewerkers die in Hilversum blijven - 's middags, zeggen ze, zijn de kinderen weer thuis - klagen ook over een te hoge werkdruk. "Er zijn heel veel zieke collega's. Wij zaten eerst met onze afdeling geneeskunde op een vleugel, maar omdat onze afdeling kromp is een en ander samengevoegd", zegt één van hen. "En dan zeggen ze dat daardoor de werkdruk omlaag gaat, maar tijdens de nachtdienst heb je dan juist meer patiënten."

En vanwege die hoge werkdruk zijn veel medewerkers al vertrokken. Enkele blijven wel werkzaam in de zorg, maar anderen kiezen voor een geheel andere sector, zoals sales. De Tergooi-medewerkers snappen dat laatste wel, het gras is heus niet groener binnen andere ziekenhuizen.

Grootste actie

De reacties van patiënten zijn enthousiast, weten de medewerkers. Dat blijkt overigens woensdagmorgen in de centrale hal. 

'Deze actie is historisch'

"Veel mensen zeggen dat we dit veel eerder hadden moeten doen. Vraag is hoeveel zin het heeft. Ik hoop heel veel." Namens de FNV spreekt Hans van den Wijngaard de aanwezigen woensdagmorgen vlak voor vertrek naar Utrecht toe. Hij denkt dat de actie zeker zin heeft. In de aanloop naar de meest recente onderwijsstaking was er immers ook ineens een half miljard beschikbaar, zegt hij. Bijzonder is de actie, de grootste in deze sector, in ieder geval, weet Van den Wijngaard. "Dit is historisch."