Amsterdams van binnen, Goois van buiten. Zo omschrijft Marga de Jong uit Soest zichzelf en de manier waarop ze haar vak uitoefent. Op een leeftijd waarop anderen het wat rustiger aan gaan doen (ze is 70), gaat zij juist een nieuwe uitdaging aan. Na 26 jaar ambulante handel heeft ze in Weesp een vaste plek gevonden. 

Het monumentale pand is van een vriend van Marga en haar man. Hij kocht het als investering en zei op een dag tegen het stel:  'Ik vind dat Marga er een winkel in moet beginnen'. Goed plan, maar de uitvoering bleek lastig. Het pand is een rijksmonument en dan mag je bij wijze van spreken nog geen spijker in de muur slaan. "Het pand was er slecht aan toe. Ik begrijp dat de broodjes hier heerlijk waren, maar qua onderhoud had het wel wat beter gekund", steekt de onderneemster van wal. "We hebben de verbouwing eigenhandig gedaan. Voor werkelijk elke wijziging hadden we toestemming nodig en moest er weer iemand komen kijken. Daarom heeft het zo lang geduurd en hebben we lang gewacht met het bekendmaken van onze plannen. Het is niet leuk om een nieuwe winkel aan te kondigen om vervolgens steeds te moeten zeggen dat de boel weer vertraagd is."

Geen fratsen

Afgelopen zaterdag opende Jobo Style de deuren. Drukke prints en felle kleuren zul je hier niet snel aantreffen. Wel veel beige, camel en donkerblauw, met hier en daar een ruitje of een stip De Gooise schutkleuren, zeg maar. "Ik heb de inborst van een Amsterdammer - daar heb ik jaren in modewinkels en in de horeca - gewerkt, maar mijn jeugd in het Gooi zie je terug in mijn kledingkeuze. Ik hou niet van gekke fratsen, doe mij maar rustige kleuren, prettige stoffen en een goede pasvorm." De prijzen zijn niet Goois, haast Marga zich te zeggen. "Mijn kleding is betaalbaar, geen peperdure merken. Maar zeker ook geen goedkope rommel. Kwaliteit vind ik belangrijk." 

'Het is een kleine stad wel zo leuk als je op een feestje de enige bent in die outfit'

Op maandag is Jobo Style dicht, dat is Marga haar inkoopdag. Ze reist dan het hele land door, en soms daarbuiten, op zoek naar 'plukjes' om haar collectie mee aan te vullen. "Ik koop van elke trui, broek, tas of sjaal maar enkele stuks. Natuurlijk is in één keer groot inkopen voordeliger, maar ik vind het leuker om elke week een paar nieuwe dingen te hebben hangen. Zo blijft je winkel interessant en nodig je mensen uit meerdere keren in het seizoen bij je naar binnen te stappen. Bovendien: het is in een kleine stad als Weesp wel zo leuk als je op een verjaardag de enige bent in die outfit toch?"

Dat betekent wel dat de onderneemster relatief veel tijd kwijt is aan de inkoop. "Klopt, maar dat vind ik dan ook het leukste van dit vak. Er hangt in deze winkel niets wat ik zelf niet zou dragen. Ik sta al 26 jaar op beurzen en markten en heb een grote vaste klantenkring. Of mijn smaak ook in Weesp aanslaat, is afwachten. Sinds de opening van zaterdag stappen er de hele dag door mensen binnen en er zijn er maar weinig die met lege handen vertrekken." Marga noemt zichzelf een mensen-mens, ze maakt graag een praatje. Maar als er een klant binnenkomt, laat ze die eerst even rustig acclimatiseren. "Meteen een heel verhaal afsteken en continue in achter iemand aandribbelen heeft geen nut, zo is mijn eigen ervaring. Je merkt vanzelf aan de houding of blik van iemand of contact gewenst is." Klanten die iets passen en Marga's mening willen horen, kunnen rekenen op een eerlijk oordeel: "Als iets niet goed staat of past, dan zeg ik dat gewoon. Ik vind dat ik dat verplicht ben." 

'Achter een klant aandribbelen heeft geen zin. En liegen dat iets leuk staat ook niet'

Opstartfase

Jobo Style is van dinsdag tot en met zaterdag geopend. Dat betekent dat Marga minder tijd heeft voor beurzen en markten. "Voorlopig wel ja, maar in het nieuwe jaar krijg ik hulp en dan kan ik dat ook weer meer oppakken. Een vaste plek is fijn, en we voelen ons hier erg welkom, maar ik heb ook afwisseling nodig. Bij alles wat ik heb gedaan, voelde ik op een gegeven moment: 'ik moet weer met mijn handel naar buiten'. Wat ik daarvan heb geleerd, is dat ik dat nodig heb. De winkel zit nu nog in de opstartfase, maar zodra alles goed loopt en de medewerkers ingewerkt zijn, kan ik ook weer lekker met een kraam de straat op."