Het was wel een raar verhaal. Twee mannen die in het Engels met een grote plattegrond in de hand vroegen waar Rotterdam of Dordrecht lag. Aan de Amstellandlaan in Weesp. Hoewel de dame alert was, zagen ze toch kans haar pinpas te stelen en in een mum van tijd haar bankrekening te plunderen.

"Ik hoop dat iedereen zijn moeder of oma opbelt om te zeggen dat ze hun bankrekening moeten checken ", begint Hawre Rahimi zijn verhaal. Het is namelijk zijn moeder die slachtoffer is geworden van deze babbeltruc. Dinsdagochtend is er pas tijd om aangifte te doen op het politiebureau, maar in de tussentijd is hij zelf al heel actief op zoek naar camerabeelden van de vermoedelijke daders op de diverse plekken waar zijn moeders pinpas gebruikt is.

Aangesproken

"Mijn moeder had vrijdagmiddag om kwart over twaalf geld gepind uit de bankautomaat in de Albert Heijn in winkelcentrum Hogeweij", vertelt Rahimi. "Ze heeft daarna boodschappen gedaan en contant afgerekend bij de kassa. Vervolgens is ze richting huis gelopen. Bij het speeltuintje tegenover het Vechtstede College zag ze twee mannen staan die stonden te overleggen. Ze riepen haar, in het Engels, maar mijn moeder had al wat argwaan en zei 'I have to go.' Ze vervolgde haar weg. De mannen kwamen toen op haar af, lieten een grote plattegrond zien en vroegen weer in het Engels de weg naar Rotterdam of Dordrecht en zeiden dat ze erheen moesten voor hun vrouw." 

Afgeleid

Hoewel mevrouw Rahimi steeds maar weer nee zei, bleven de mannen die grote kaart voor haar houden en leidden zo toch haar aandacht af. Een van de mannen zag ondertussen kans om de rits van haar tas, die over haar schouder hing, open te maken, haar portemonnee eruit te halen, daaruit weer de pinpas te halen en de portemonnee weer terug te stoppen, denkt Rahimi. "Ze vroegen op een gegeven moment waar het busstation was en gingen toen plotseling snel weg."

Binnen drie minuten was er 750 euro gepind

Mevrouw Rahimi had in eerste instantie niets door. Pas een paar uur later kwam ze erachter dat er ruim 1100 euro weg was, omdat ze thuis toevallig haar bankrekening checkte. Niet dat het veel had uitgemaakt, want het grootste deel van het geld was al binnen twintig minuten na het gesprek met de mannen gepind. "Rond 12.40 uur is het gesprekje met de mannen geweest. We kunnen zien dat er al om 12.58 uur contant geld is gepind bij een geldautomaat van de Rabobank. Binnen drie minuten was er 750 euro opgenomen. Later op de middag is er nog contant geld met de pas opgenomen bij de ING in Hilversum, en nog later zijn er boodschappen afgerekend in verschillende supermarkten."

Camerabeelden

Volgens mevrouw Rahimi is zij aangesproken door twee mannen met een Oost-Europees uiterlijk en accent. Rahimi heeft bij Albert Heijn meteen naar de beelden van de beveiligingscamera gevraagd om te checken of zij ook al in de winkel waren.

Tijdens het pinnen keken ze mee over haar schouder

"Wij mochten de beelden niet zelf zien, maar een medewerker kon bevestigen dat er een man en een vrouw op te zien zijn die erg hun best doen om mee te kijken terwijl mijn moeder geld pint bij de automaat in de winkel. Handlangers? Of misschien heeft mijn moeder zich vergist dat het twee mannen waren die haar aanspraken? Ik heb gevraagd of ze de beelden goed bewaren. En dat heb ik ook bij Deen en de snackbar in Hogeweij en de supermarkten in Zaandam waar boodschappen met mijn moeders pinpas zijn afgerekend gevraagd. Ik hoop dat de politie er iets mee kan." Om anderen te waarschuwen postte Rahimi het verhaal vrijdagavond ook op Facebook. Eronder veel steunreacties, maar geen andere slachtoffers. "Misschien hadden ze het alleen op mijn moeder gemunt, die na een recente operatie achter een rollator liep." 

Shouldering

Navraag bij de politie leert dat er nog geen andere meldingen van deze babbeltruc zijn uit Weesp. "Meekijken als iemand pint om de pincode te zien noemen wij shouldering", vertelt een woordvoerder van de politie. "Het is een gewiekste babbeltruc om daarna iemand zo af te leiden dat de pinpas ook gestolen kan worden. Wij raden aan om de pinpas te bewaren onder je jas, in een binnenzak. Zo maak je het extra moeilijk om hem te kunnen pakken. Als je pas toch ontvreemd is, is het zaak meteen de bank te bellen om de pas te laten blokkeren. Zet het telefoonnummer van je bank in de contactenlijst in je telefoon, zodat je op dat moment niet hoeft te zoeken", is nog een tip.

Beveiliging

Rahimi weet nog niet hoe, maar het Weesper raadslid zoekt wel een manier om in het algemeen aandacht te vragen voor de beveiliging van de pinpas. "Ik vraag me af of deze methode van pinpas met pincode wel veilig genoeg is en hoe pinplekken veiliger gemaakt kunnen worden, met schotten tegen het afkijken bijvoorbeeld."

'Het had mij ook kunnen overkomen'

Het was nog een geluk dat zijn moeder het diezelfde middag ontdekte zodat de pas geblokkeerd kon worden, anders hadden de dieven na middernacht opnieuw hun slag kunnen slaan met een nieuwe daglimiet, denkt Rahimi. Of ze het geld nog terugkrijgt, weet hij niet. "Maar hoe erg dit ook is, dit is maar geld. Die mannen spraken mijn moeder aan op een plek waar bijna niemand in de buurt was. Wat als die mannen fysiek geweld hadden gebruikt om haar tas te pakken? Mijn moeder is een heel alerte dame en had al argwaan. Toch is het haar overkomen. Maar het had ook mij kunnen overkomen. Je wilt toch vriendelijk zijn en mensen helpen. Ik was er ook ingetrapt."