De Amsterdamse Stadspas is al jaren een begrip onder minima; niet voor niets wordt deze pas ook Minimapas genoemd. De houders van een pas krijgen korting op allerlei veelal actieve uitjes, aan musea, Artis, theaters en ook zwembaden. 

Het doek viel

In 2010 konden Weespers ook gebruikmaken van de Stadspas, maar daar was amper belangstelling voor. Na twee jaar viel het doek. Maar nu is de Amsterdamse Stadspas weer terug voor Weespers. Dit is een gevolg van het gegeven dat sinds 1 januari dit jaar de uitvoerende zaken (officieel heet dit ‘de uitvoering van de participatiewet’) op het terrein van sociale zaken aan Amsterdam zijn overgedragen en daar is de Stadspas onderdeel van. Waarbij het uitgangsprincipe heel eenvoudig is: iedereen die op basis van zijn of haar inkomen er recht op heeft, krijgt deze op Valentijnsdag thuisgestuurd.

Verschillen

Er zijn wel verschillen in het aanbod tussen Weesp en Amsterdam. In Amsterdam zijn bijvoorbeeld regelingen met sportverenigingen en kortingen bij een bezoek aan een dierenarts, maar daar kunnen Weespers geen gebruik van maken. Er is wel de wens om de pas hiermee uit te breiden, maar vooralsnog gelden die specifieke kortingen niet. De pas ziet er ook hetzelfde uit als die Amsterdammers krijgen. 

Korting op bezoek aan dierenarts geldt niet voor Weespers

Aanbiedingen uit Weesp

Maar er zijn ook plussen. Of plusjes, vooralsnog. Er zijn namelijk ook aanbiedingen uit Weesp. Tot nu zijn dat er drie. Volwassen stadspashouders mogen gratis Museum Weesp bezoeken (normaal kost dit drie euro) en ook het abonnement van de Bibliotheek Weesp, normaal gesproken 50 euro, kost niets. De derde aanbieding is voor kinderen en betreft speeltuin Don Bosco. Voor hen geldt gratis entree en gratis lidmaatschap voor een gezin, wat al snel een voordeel van 20 euro oplevert. Kinderen krijgen trouwens hun eigen Stadspas.

Een begin

Dit zijn, geeft verantwoordelijk wethouder Miner toe, nog niet veel Weesper activiteiten, maar is een begin. In oktober besloot de gemeenteraad geld uit te trekken om de Stadspas te ‘verweespen’ en wat de wethouder betreft, komen er nog veel lokale activiteiten bij. 

'Ik hoop dat het aantal Weesper aanbiedingen gaat groeien'

Beperkt

“Het aanbod in Weesp is inderdaad nog beperkt, maar ik hoop dat we de komende maanden het aantal Weesper aanbiedingen kunnen laten groeien. Waar je aan zou kunnen denken? Bijvoorbeeld een korting bij een bezoek aan een voorstelling in de City of Wesopa en het zwembad, maar je kunt ook aan een actie denken bij de Kringloopwinkel.” 

De Stadspas is er voor volwassenen en kinderen. De Stadspas met groene stip biedt kortingen op aanbiedingen met een groene stip. Elke maand kan er gebruik worden gemaakt van twee aanbiedingen, plus het doorlopend aanbod aan musea, zwemmen en de kringloopwinkel. De Stadspas voor jongeren geeft recht op twee aanbiedingen uit de folder, twee aanbiedingen uit de zogenoemde Kidsgids en aanbiedingen uit de speciale vakantiemailing.
Volwassenen krijgen iedere twee maanden een folder in de bus met de aanbiedingen. Deze zijn ook te vinden op amsterdam.nl/stadspas, op Facebook.com/stadspasamsterdam en op instagram.com/stadpas020.

Voor kinderen met een Stadspas is speeltuin Don Bosco gratis te bezoeken.  

Veel aanbiedingen betreffen trouwens een actief uitje en dat is beslist geen toeval. Miner vertelt dat de gemeente Amsterdam minima er toe wil aanzetten ‘van de bank’ af te komen en dat vindt Miner een goed idee. “Dus Weesper activiteiten die ook dat doel nastreven, zijn daarom zeer welkom.”

Gepensioneerden 

Er is overigens nòg een verschil tussen de Amsterdamse pas en de Weesper variant. In Amsterdam bestaat niet alleen de pas met een groene stip (die is voor iedereen uit de doelgroep), maar ook een met een blauwe ruit die is gericht op alle gepensioneerden. Of die er gaat komen in Weesp is de vraag. “Ik weet niet of je dat als gemeente Weesp moet willen. Het kost de gemeente namelijk geld en je kunt je afvragen of je ook mensen met een goed pensioen op die manier moet faciliteren. Het heeft in elk geval niet mijn prioriteit”, zegt Miner, die benadrukt dat gepensioneerden die onder de minima vallen de Stadspas natuurlijk wél krijgen. 

Hoop en verwachting

Verder spreekt hij een zekere hoop en een verwachting uit. “Ik hoop dat de Amsterdamse aanpak werkt en dat van de activiteiten goed gebruik wordt gemaakt door Weespers. Wat ik verwacht, is dat we dit jaar nodig hebben om reclame voor de pas te maken om organisaties en bedrijven aan te laten sluiten. Om dit tot een succes te maken heb je namelijk aanbod nodig. Ik verwacht uiteindelijk dat dit een succes gaat worden.”

Introductie

Zaterdag 29 februari vindt er in de Grote Kerk tussen 13 en 17 uur een introductie van de Stadspas plaats voor alle pashouders in Weesp. Hier maken Weespers op een feestelijke manier kennis met wat de Stadspas allemaal te bieden heeft. Er zijn allerlei aanbieders aanwezig zijn (lokaal en Amsterdams), er zijn hapjes en drankjes, muziek en nog een aantal verrassingen. En last but not least: de Stadspashouders krijgen dan ook een aantal OV-dagpassen om naar de aanbiedingen in Amsterdam te gaan.