Gistermiddag hebben Marije Kruithof-Rauwerda en haar man Harald Kruithof hun dochter Sophia naar de studio’s in Hilversum gebracht om haar vervolgens op z’n vroegst op de late vrijdagavond, ver nadat bekend is wie de nieuwe Voice is, weer ergens op te halen. Ze doen het met liefde en als het in Hilversum is: daar zijn ze dan toch want ze zitten natuurlijk in de zaal. Hun wereld is inmiddels al enige tijd niet meer wat die was en mogelijk is dit nog pas het begin. Sophia maakt namelijk puur rekenkundig gezien een kans van 1 op 4 om te winnen, maar als je de berichten op social media en de polls moet geloven, hoeft ze alleen haar mond maar open te doen; ze is namelijk dik favoriet.

Aan gewend

Marije en Harald laten het, nuchter als ze zijn, allemaal maar op zich afkomen. Ze zijn er inmiddels wel aan gewend geraakt dat hun dochter Sophia vol in de spotlights staat. Sinds de zogenoemde ‘blind auditions’ van TVOH rijst haar ster immers pijlsnel. En goed beschouwd is dat geen opzienbarend nieuws. Volgens Marije is Sophia, enig kind, altijd al in enigerlei mate bezig met muziek. Ze was 5 toen ze naar Weesp verhuisde (om de privacy van Sophia nog enigszins te beschermen, wil haar moeder liever niet dat we duiden waar ze woont. We houden het daarom op ‘het buitengebied van Weesp’) en naar OBS De Triangel ging. Die school doet namelijk veel aan acteren en kunst en dat vindt Sophia al zolang ze er is allemaal even leuk. Muziek is haar trouwens niet met de paplepel ingegoten. 

'Sophia ging ging op hockey en muziek en muziek vond ze net iets leuker'

Zingen

"Harald speelt saxofoon en ik speel ook een instrument, maar dat mag geen naam hebben. We wilden wél dat ze een leuke hobby zocht. Dat werden hockey en muziek en muziek vond ze net iets leuker dan hockey.”
Vooral zingen. Ze ging ‘op’ het koor van Muziekschool Globe en daar zei de leiding – Sophia was nog maar 8 jaar – dat zangles iets voor haar zou zijn. Ook bezocht ze in die tijd De Muziektuin Club van Joachim Bosboom in Weesp. Marije: “Vooral de combinatie zingen, gitaar spelen, een beetje drummen en acteren vond ze geweldig.”

Sanne de Winter

Eenmaal op het Vechtstede College sloot Sophia zich ook bij het Vechtstede Theater en ongeveer twee jaar geleden begon ze met zanglessen bij de academie van zanglerares Babette Labeij in Amsterdam. Daar kwam ze in contact met Sanne de Winter. “Sanne deed vorig jaar mee aan The Voice en met haar heeft Sophia een enorme klik. Sophia was in die tijd nog heel bescheiden en dat is ze nu ook nog wel, maar Babette en Sanne en nu natuurlijk ook wat er allemaal met TVOH gebeurt, hebben er voor gezorgd dat ze zich enorm heeft ontwikkeld, zowel met zingen als als persoon.”

Songwriter

Inmiddels ontwikkelde Sophia zich onverwacht ook op het pad van songwriter. “Voor het schoolproject ‘Into the wild’ op het Vechstede College schreef ze het nummer Alaska. Dat is het nummer dat ze ook op verzoek van Ali B. speelde na haar goed verlopen blind audition”, aldus Marije.

Muziekstudio

Ongeveer parallel aan haar route op weg naar TVOH werd contact opgenomen met Arno Krabman die een muziekstudio in ’s-Graveland heeft. De diepste wens van Sophia was namelijk om ooit een professionele geluidsopname te maken, om te ervaren hoe dat allemaal gaat. “Sophia zal 12 jaar zijn geweest toen we daar op een middag heen gingen. Ik dacht toen ’Dat duurt hooguit een uurtje’, maar we bleven maar wachten en wachten want Sophia en Arno vonden het helemaal te gek wat er ontstond. Er zijn toen drie covers opgenomen en Arno was zo geraakt door haar stem dat hij vertelde dat hij haar in de gaten zou blijven houden. Dat contact is er nu nog steeds en koesteren we.”

'De songs van Sophia raken je echt, dus niet 'Ik hou van jou en blijf je trouw'

Songwriter

Inmiddels begon Sophia als songwriter en ook dat blijkt een talent van haar. Marije: “Muziek schrijven vindt Sophia helemaal het einde en het gaat haar vrij makkelijk af. Dat wisten we natuurlijk niet toen ze ermee begon, maar dat weten we nu wel. Ze heeft verschillende liedjes geschreven en lang verhaal kort: zeven liedjes van haar heeft ze ingezongen bij Arno en die liggen nu klaar om wat mee te doen. Klopt, Sophia schrijft liedjes die ergens over gaan. Niet ‘Ik hou van jou en blijf je trouw,’ maar er moet een diepere lading in zitten. Haar songs raken je ook echt. En niet alleen mij. Ik dacht in het begin ‘Natuurlijk raakt het mij, want ik ben haar moeder’, maar ik heb meerdere malen ervaren dat ze ook anderen raakt. Onder die zeven liedjes zijn er overigens ook een paar up-tempo die heel geschikt zijn om op de radio gedraaid te worden. Wat jij zegt klopt, je zult Sophia niet headbangend op het podium zien staan, maar het is niet allemaal ingetogen.”

Gave ervaring

We komen bij TVOH. Sophia meldde zich hiervoor aan toen ze nog 16 was, vooral met het doel om te ontdekken hoe die muziekwereld in elkaar zit. “Bij Babette Labeij zijn meer mensen die aan The Voice hebben meegedaan en die vinden het allemaal een gave ervaring. Dat wilde ze graag meemaken. Het gaat haar er dus niet om een bekende artiest te worden, maar vooral die tocht door de straten van de muziek vindt ze boeiend.”

Anouk

De 'blind auditions' zijn opgenomen in juni en lang voordat de goegemeente mee kreeg dat er een groot zangtalent in Weesp woonde, wisten Marije, Harald en een handjevol familieleden en vriendinnen die daarbij aanwezig waren al dat Sophia verder zou gaan. En Marije, Harald en Sophia wisten al voor die tijd dat als ze zou doorgaan, Anouk haar coach zou worden. Dat bevalt prima. “Anouk is echt top. Ik heb van Anouk gemerkt dat ze Sophia heel erg in bescherming neemt en haar helpt met keuzes die voor Sophia goed zijn. Dat vind ik heel leuk om te zien.”

'Anouk helpt Sophia met keuzes die voor Sophia goed zijn'

Bekende Nederlander

Intussen is Sophia ook een ‘enigszins bekende Nederlander’ geworden. “Daar hebben we aan moeten wennen maar uiteindelijk groei je er in mee”, vertelt Marije. “Sophia en ik vinden het bijvoorbeeld leuk om samen boodschappen te doen en na een uitzendingen zag je dan mensen reageren in de trant van ’Ik ken jou ergens van’ maar dat ze niet wisten waarvan. En mensen wensen haar ook succes. Dat is inderdaad raar, maar wel heel leuk om mee te maken. Sophia is ook niet iemand die gaat zweven, dat scheelt ook.”

Social media

Minder leuk kunnen reacties op social media zijn. “Wat daar allemaal op wordt geschreven, dat is soms niet normaal. De eerste keer viel het nog mee, maar ze zit nu in de halve finale en het wordt steeds meer. Het gaat ook niet alleen om het zingen, maar over het complete plaatje, ook over wat je aanhebt en zo. Zodra je met je hoofd op tv komt, zijn er blijkbaar mensen die gaan twitteren wat ze daarvan vinden. RTL begeleidt haar gelukkig daarmee, maar je kunt je er eigenlijk niet op voorbereiden. Mensen denken ook dat je meteen een compleet ander leven hebt, maar dat is niet zo. We moeten nog steeds boodschappen doen bij Albert Heijn. De hele wereld verandert, maar aan de andere kant ook niet.”

'Mensen denken ook dat je meteen een ander leven hebt, maar we doen nog steeds boodschappen bij Albert Heijn'

Mallemolen

Wat de mallemolen de komende dagen gaat brengen: Marije en Harald hebben geen idee. “Sophia vooral natuurlijk, maar wij ook zitten in een snelkookpan waarvan we niet weten wat er uiteindelijk op tafel komt. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat de mensen om haar heen heel goed op haar letten. De komende dagen zit ze in een hotel en daar wordt ook op gelet dat er goed wordt gegeten en dat ze op tijd naar bed gaan, dat soort basale dingen.”

Naar school

Vrijdag is de grote dag, maar ook dan: na vrijdag komt er gewoon weer een zaterdag, enzovoort. Sophia kan winnen, zeker, maar ook niet. Hoe dan ook moet ze daarna weer gewoon naar school, waar ze intussen de switch heeft gemaakt van vwo naar havo. En het is niet zomaar een schooljaar: ze doet in mei examen.

'Sophia moet haar school afronden en ze staat er gelukkig goed voor'

“In februari is ze, uiteraard in overleg met school, niet naar school geweest want dat zou allemaal te veel zijn. Niemand had natuurlijk bedacht dat ze zover zou komen. Maar nu hebben we wel iets van ‘Ja, ze kan ook winnen.’ En wat dan? Dan staat er in elk geval een nieuwe auto op het erf. Verder moet ze haar school afronden, gelukkig staat er goed voor. En daarna weten we al wel dat Sophia hier in door gaat, op welke manier dan ook. Muziek maken en schrijven is gewoon wat ze het liefste doet en wat ze goed kan.”