DIT BERICHT IS 9 APRIL - 15.20 UUR GEACTUALISEERD

Burgemeester Van Bochove legde onlangs bij de organiserende comités van alle evenementen en feesten in de zomer de vraag neer of men zich bewust is van alle onzekerheid. Inmiddels zijn er dan ook knopen doorgehakt of bijna doorgehakt: een zomer zonder hoogtepunten dreigt, zo blijkt bij navraag bij de organiserende comités van de vijf evenementen die de zomer in Weesp kleur geven. 

Weesp Gastvrij

Ronald Willemsen van Weesp Gastvrij dat gepland stond voor het laatste weekend van juni, laat weten dat dit evenement niet doorgaat. Dit zou het eerste evenement zijn dat eventueel na 1 juni gehouden zou worden, maar het is, zegt Willemsen, te kort dag en bovendien zijn er nog veel te veel onzekerheden. Heel misschien komt Weesp Gastvrij ergens in het najaar of met kerst, maar daar valt nog geen zinnig woord over te zeggen, aldus Willemsen.

Caribbean

Het volgende evenement in de lijn is het Caribbean Food en Salsa Festival bij café het Helletje. Hiervan liet uitbater Pieter Kors deze week al weten dat dit feest niet doorgaat. En ook is de stekker gehaald uit het laatste evenement van de zomer, het Concert aan de Steiger. Hiervoor moet Kors organisatorisch alles uit de kast halen en bovendien moet hij daarvoor verplichtingen aangaan en het risico dat het dan alsnog niet doorgaat, wil hij niet nemen. "Het wordt een saai jaar", zei Kors van de week al op WeesperNieuws Extra.

Sluis-en-Bruggenfeest

Komen we bij de knaller van het jaar, het Sluis-en-Bruggenfeest dat in principe het laatste weekend van augustus wordt gehouden. Ook hier legde de burgemeester de vraag neer of het niet beter is te stoppen en de slag om de arm die voorzitter van stichting Volksfeesten Weesp vanochtend nog had, is zojuist omgezet in een bevestiging: de 'drie dolle dagen' worden 'drie doodsaaie dagen.'  

Weesper kwart triatlon

Komen we bij de Weesper kwarttriatlon die gepland staat voor 6 september. Woensdagnacht 8 april was de inschrijving voor de Weesper kwart 2020 gesloten. Deelnemers zijn er in elk geval genoeg, want meer dan 470 atleten hebben zich aangemeld. Of het ook doorgaat, hangt van verschillende andere zaken af. In de eerste plaats natuurlijk hoe het er tegen die tijd voor staat rond de coronacrisis. De vraag van de burgemeester om er serieus over na te denken of zij wel met de voorbereidingen door moeten gaan, ligt ook hier op het bordje. De triatlon brengt immers niet alleen die 400 atleten op de been, maar trekt ook altijd veel toeschouwers en er is een grote groep vrijwilligers bij betrokken om dat allemaal in goede banen te leiden.

Vrijwilligers

Los van het appel van de burgemeester op het gezonde verstand, zouden de vrijwilligers een tweede knelpunt kunnen worden. "Wij gaan binnenkort actief vrijwilligers werven. Dat is altijd al een hele klus, maar in deze tijd kan ik me voorstellen dat het nog lastiger wordt om voldoende mensen te vinden", denkt voorzitter Willem Hilders.
Derde bottleneck is mogelijk de financiering. Het evenement kan altijd rekenen op een flink aantal sponsors. "Maar nu veel ondernemers het zelf ook zwaar hebben door de coronacrisis is het afwachten of zij dit jaar wel geld kunnen besteden aan sponsoring", aldus Hilders.


Bij de triatlon zijn ze er nog uit: doorgaan of stoppen.

Nog niet stoppen

Hoe dan ook stopt de organisatie op dit moment nog niet met de voorbereidingen. Hilders: "Vooralsnog gaat het door. We zitten er natuurlijk bovenop en we denken uiterlijk aan het begin van de zomervakantie definitief een beslissing te kunnen nemen."

Sloeproeien

Misschien ligt er aan het einde van de zomer nog een troostprijs in het verschiet. Of eigenlijk is de zomer al voorbij wanneer het sloeproeifeest 'Vechten op de Vecht' op het programma staat. Dit spreekt veel minder tot de verbeelding, maar het leeft wel. Op de website staat in elk geval dat dit wel doorgaat en wel op 26 september. "En eigenlijk is er voor ons geen betere datum dan deze, 26 september bestaat ‘Vechten op de Vecht’ op de kop af 12,5 jaar! Tijd voor een feest dus." Aan dat laatste is helemaal niets gejokt: het wordt duimen.