Toen deze week uit woorden van minister De Jonge bleek dat er snel meer testen beschikbaar zouden komen, raakten veel mensen enthousiast. Even een test laten afnemen en je weet of je corona hebt of gewoon kunt doorgaan; het lijkt de heilige graal. De huisartsen zitten inmiddels met de gevolgen, want die worden bestookt met allerlei vragen over testen. Burggraaff: “Mooi dat bericht en het is ook waar, maar zet het allemaal maar eens en liefst ook zo snel mogelijk op. Dat is een hele uitdaging."

'Voor het afnemen van een test gelden voorwaarden'

Maar vooral moet niet het beeld ontstaan dat iedereen getest kan worden. "Voor het afnemen van een test gelden voorwaarden. Allereerst moet een dokter een test nodig vinden en dat betekent dat er verschijnselen van Covid-19 moeten zijn.  Er worden geen mensen getest die niets mankeren. Daarnaast betreft het in eerste instantie mensen in de zorg en in andere zogeheten vitale beroepen. Dat is voor zover ik heb begrepen allemaal helder gedefinieerd, maar nog niet bij iedereen doorgedrongen."

Makkelijker

Intussen loopt het aantal corona-zieken nog niet terug, maar Burggraaff ervaart ook dat er weer makkelijker met de dokter wordt omgegaan. Vorige week was het nog ‘Mensen zijn zuinig op de dokter’, maar dat beeld begint langzaam te vertroebelen, merkt hij. 

'Steeds meer mensen hebben het idee dat we weer kunnen overgaan tot de orde van de dag' 

"Steeds meer mensen beginnen het idee te krijgen dat we wel weer kunnen overgaan tot de orde van de dag. Dat is natuurlijk niet zo. Rutte zegt niet voor niets dat we de manier waarop we nu omgaan met het virus niet moeten loslaten. Mensen die hoesten en koorts hebben moeten echt thuisblijven, want vooral zij zijn de verspreiders van deze ziekte. Al die regels zijn er echt niet voor niets en we moeten volhouden.”

Genezen

Tussen het moment dat in Loon op Zand de eerste corona-patiënt in Nederland opdook en nu zitten alweer bijna zes weken. Er verschijnen dan ook steeds meer berichten over patiënten die genezen zijn, ook in de praktijk van dokter Burggraaff. Het valt hem daarbij op – en daarin staat hij niet alleen – dat veel van hen echt een jas hebben uitgetrokken. “De nasleep van Covid-19 is bij veel mensen enorm. Het is een regelrechte aanslag op je conditie en met name op je longen en je moet je er echt goed van herstellen. Dit is beslist geen gewone griep, zoals we allemaal in eerste instantie dachten.”

'Covid-19 is een regelrechte aanslag op je conditie' 

Verloskundige

Burggraaff is ook verloskundige. Hoe gaat dat momenteel? “We proberen ook daarin het contact te beperken, dus liefst telefonisch. Maar ja, dat is niet altijd even makkelijk. Bloeddruk meten en kijken of een kindje goed groeit kunnen niet telefonisch. En als een kindje geboren is en het moet worden gewogen, dan is er ook fysiek contact."

Geen al te grote zorgen

Zelf heeft hij het nog niet meegemaakt, maar als een vrouw op het punt staat om te bevallen en ze heeft verschijnselen van corona, dan nemen de verloskundigen alle voorzorgsmaatregelen. Dus met speciale jas, schort, spatbril en mondkapje. "Dat wens je natuurlijk niemand toe op zo'n mooi moment. Gelukkig hoeven aanstaande en jonge moeders zich in die gevallen geen al te grote zorgen te maken, want dat baby’s ernstig ziek worden van corona komt eigenlijk nauwelijks voor. Gelukkig.”

Nauwelijks uitval

Door de deur van de praktijk dicht te houden en patiënten zoveel mogelijk via beeldbellen of telefonisch te contacten, hebben de huisartsen in Weesp zelf nauwelijks uitval gehad van artsen of medewerkers die corona hebben. “In Dronten is een huisartspraktijk uitgevallen omdat alle vier artsen ziek zijn. Daar moet je niet aan denken in deze tijden. Wij willen dat natuurlijk voorkomen en daarom nemen we al die maatregelen in acht.”

Mondkapjes

Dat wordt op sommige vlakken trouwens wel steeds lastiger. Bijvoorbeeld het aantal mondkapjes begint een probleem te worden. "Op met name de huisartsenpost in Blaricum lopen we op tegen een dreigend tekort van mondkapjes. Zelf hebben wij er nog voldoende, maar de Huisartsenpost Blaricum vraagt inmiddels aan ons of wij maskers kunnen brengen. En dat maskertekort geldt niet alleen voor ons, maar ook voor bijvoorbeeld de thuiszorg. Laatst ben ik gebeld door iemand van de thuiszorg die geen middelen heeft om zichzelf te beschermen. Dat is natuurlijk dramatisch."