De coronauitbraak heeft de verkoop van fietsen en e-bikes een boost gegeven, weet Joyce Heeren. "Veel mensen reizen liever niet meer met het openbaar vervoer en stappen over op fietsen en e-bikes, en dat is natuurlijk in meerdere opzichten heel gezond. Nou hebben we de laatste tijd geluk met het weer, maar het kan hier toch ook flink regenen. Mijn broer heeft daar iets heel moois op bedacht: waterafstotende bikerjeans." 

Broer in Spanje

Vandenride heet het merk. "Mijn broer woont in Spanje en werkt daar in de stoffenindustrie. Hij is altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen. Zo was hij een van de eersten die jeans op een watervrije, en dus veel duurzamere manier ging afwerken. En nu heeft hij dus weer iets nieuws: spijkerbroeken van waterafstotende stof. In Spanje zijn de broeken al even te koop, maar ons land is nog veel meer een fietsland en het regent hier over algemeen ook nog eens vaker. Dat - in combinatie met de toenemende vraag naar fietsen en e-bikes - heeft ons doen besluiten deze jeans in Nederland te introduceren."

Het ene regenpak is het andere niet, maar op de meesten is er wel wat aan te marken 

Beker water

Natuurlijk, mocht je onderweg worden overvallen door een bui, dan kun je je ook onder een viaduct in een regenpak worstelen. En nou is het ene regenpak de andere niet, maar bij het leeuwendeel is er qua luchtdoorlatendheid, geur en pasvorm wel wat op aan te merken. Een Vandenride ziet eruit als een moderne kwaliteitsjeans: "Maar gooi er maar eens een beker water overheen, dan weet je niet wat je ziet, dat loopt er gewoon af." Het geheim van de waterafstotende jeans zit 'm in krachtige thermische isolatie: "Hierdoor houdt hij niet alleen regen maar ook wind en kou tegen terwijl de stof toch blijft ademen. Die combinatie van eigenschappen maakt onze broeken uniek. Als je er eenmaal een hebt, wil je nooit meer iets anders", belooft Heeren. 

Watervrije productie

De broek kost 139 euro, en zit hiermee in het duurdere segment. "Maar waar je bij veel andere broeken in deze prijsklasse vooral voor het merk betaalt, investeer je met een Vandenride in duurzaamheid." Heeren somt het even op: "Onze jeans worden watervrij gemaakt, waardoor er dus ook geen vervuild water wordt geloosd. De productie vindt plaats in Spanje en niet in lagelonenlanden of met kinderarbeid. Het katoen dat we gebruiken kopen we voor een eerlijke prijs in Spanje zelf, waardoor vervuilend internationaal transport niet aan de orde is. En de broeken zijn modern en toch ook tijdloos, ze gaan jaren mee en blijven heel lang mooi." 

Samenwerking zoeken

Er zijn twee modellen; København (comfort fit) en de Amsterdam (slim fit), verkrijgbaar van maat 29 tot en met 38. Daarnaast zijn er ook t-shirts, caps en mutsen te koop (niet waterafstotend). Heeren kan de broeken uit voorraad leveren en rekenen geen verzendkosten. "Naast verkoop via de webshop hebben we ook plannen voor pup-up-stores, shop-in-shops en samenwerkingen met fietsspeciaalzaken en herenmodezaken. We staan aan het begin van een heel spannend, maar bovenal leuk avontuur waarvan we ons niet kunnen voorstellen dat het geen succes wordt."