"Een grote schok", vertelt boswachter Kelly Meulenkamp van Natuurmonumenten, die de melding van de dode otter binnen kreeg. "Sinds drie jaar was dit prachtige dier eindelijk weer terug in het Naardermeer. En om dan te horen dat er eentje is doodgereden op de A1 doet wel pijn. Gelukkig was het vrouwtje niet zogend, dus ze had geen jongen. Maar we hopen dat er inmiddels meerdere otters in het gebied leven."

Zeldzaam

Afgelopen winter werd er nog een otter vastgelegd met een wildcamera in het Naardermeer. Het enthousiasme onder de boswachters van Natuurmonumenten was groot. Deze beelden bevestigden namelijk wederom de aanwezigheid van het zeldzame dier. Meulenkamp: "Daar waren we hartstikke blij mee, want de otter stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving: het water moet schoon zijn, er moeten voldoende rustplekken zijn en er moet genoeg voedsel (vooral vis) zijn. Dus het is toch een beetje de kroon op je werk als de otter zich hier thuis voelt." 

De doodgereden otter is dezelfde als op de camerabeelden. Dat kon worden vastgesteld aan de hand van een herkenbaar litteken op haar flank. De otter was lange tijd uitgestorven in Nederland, maar sinds er in 2002 enkele dieren werden uitgezet gaat het weer redelijk goed met de soort. Dat is echter niet vanzelfsprekend, want veel otters sneuvelen in het verkeer. 

Faunapassages

In Noord-Holland zijn de afgelopen periode al drie otters doodgereden, aldus Meulenkamp. "Dat toont het grote belang van faunaverbindingen aan, zoals de passages onder de N236 tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen. Door het verbinden van natuurgebieden kunnen we zorgen dat dit prachtige dier ook in Noord-Holland een plek kan vinden."

Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Natuurmonumenten samen met provincie Noord-Holland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een groene buffer rond het Naardermeer inrichten en daarmee het gebied omtoveren tot een otterparadijs. Het leefgebied van de otter en allerlei andere dieren en planten wordt daarmee groter en is beter te bereiken.