De meest opmerkelijke carrière in de Weesper politiek op dit moment is zonder twijfel die van Laura van Dalen. De net 22-jarige Weespse werd door haar partij de VVD als lijsttrekker gekozen. Donderdag werd ze geïnstalleerd als raadslid. Bovendien is ze gekozen tot fractievoorzitter.


De net 22-jarige Laura van Dalen

"Ik ben niet bang voor een uitdaging", zegt ze. Sinds twee jaar is ze als commissielid voor de VVD al betrokken bij het raadswerk. Toen bij haar partij de kandidaatstelling voor de verkiezingen aan de orde kwam, reageerde ze meteen. "Ik dacht: volgens mij kan ik dat wel." Die gedachte zouden meer vrouwen moeten hebben, vindt Laura. Zeker ook jonge vrouwen. "Prima dat er nu acht vrouwen in de raad zijn gekozen, maar ik ben de enige fractievoorzitter. Terwijl er meer zijn die dat zouden moeten kunnen. Ik heb me daar al langer over verbaasd." Jong, vrouw, lijsttrekker, fractievoorzitter... het levert Laura allerlei reacties op die ze ergens wel begrijpt, maar waar ze zich ook aan kan storen. Bijvoorbeeld: waarom is zij en niet Hawre Rahimi fractievoorzitter? Of: was het wel zo verstandig van de VVD om een onervaren jongedame als lijsttrekker te kiezen? "Over Léon de Lange hoorde je dat nooit", zegt Laura over de mannelijke D66-lijsttrekker die ook geen raadservaring heeft.

Nou mevrouw, die lijsttrekker dat ben ik!

Nog sterker: tijdens de verkiezingscampagne trof Laura een dame die altijd op de VVD stemde, maar nu twijfelde omdat de partij zo'n jonge meid als lijsttrekker had. "Nou mevrouw, die lijsttrekker ben ik", had Laura gezegd en probeerde het vooroordeel te doorbreken. "Puur een oordeel over mij vanwege mijn leeftijd, terwijl ze mij bijvoorbeeld nog niet in een debat had gehoord."

(Even tussendoor: de VVD trok in Weesp 431 stemmen méér dan vier jaar geleden, een stijging van ruim 50%.) Laura gaat het raadswerk combineren met een masterstudie en haar werk bij eetcafé 't Weesperplein. "Wat tijdsbesteding betreft wordt het raadswerk nummer 1. Er zal een hoop op mij afkomen: papierwerk, meningen, mensen die iets van mij willen. Dat heb ik in de verkiezingen al gemerkt. Ik heb nu al geleerd dat ik mijn eigen keuzes moet maken, met het hoofd en met het hart. Ik doe de dingen omdat ík erachter sta, niet omdat een ander het wil. Ik heb er echt heel erg veel zin in!"Jolien van Galen

Combineren met gezin

Jolien van Galen Last herkent zich ten dele in het verhaal van haar VVD-collega. De 27-jarige Weespse is kersvers raadslid namens de WSP. "Ik was geen lijsttrekker, dus mijn positie is anders dan die van Laura. Maar ook ik krijg wel vragen over hoe ik dat raadslidmaatschap ga combineren met mijn gezin. Dan denk ik: had je dat ook gevraagd als ik een man was geweest?" Ook Jolien kan niet wachten tot het echte werk gaat beginnen. "Ik ben altijd actief geweest in besturen, zoals bij de studentenvereniging. Toen ik betrokken raakte bij het buurtpanel realiseerde ik mij dat het stadsbestuur eigenlijk ook heel dichtbij is. Dat beeld wil ik verder uitdragen. Zoiets als: kijk, de buurvrouw zit in de raad, dus het gemeentebestuur is benaderbaar."


 

De Weespers waar je het voor doet krijgen op deze manier steeds meer een gezicht 

Namens het CDA is Katinka Hilders (56) de derde vrouwelijke nieuwkomer in de raad. Zij heeft niet het gevoel dat ze zich meer heeft moeten bewijzen omdat ze vrouw is. Zij deed al vier jaar commissiewerk en koos een geleidelijker route dan Laura en Jolien. "Ik denk dat het goed is de politiek op die manier te leren kennen." De grote hoeveelheid reacties op de campagne en haar verkiezing hebben Katinka in positieve zin verrast. "Je doet dit werk natuurlijk voor alle Weespers. Maar ik ben inmiddels ook heel vaak aangesproken door mensen die ik helemaal niet ken. Daardoor krijgt 'de Weesper' voor mij nu ook steeds meer een gezicht. Raadslid worden was echt mijn ambitie, het lijkt mij ontzettend leuk werk en heb er veel zin in. En mocht er later nog meer op mijn pad komen, dan zie ik wel of mij dat past. Aan mijn zelfvertrouwen zal het niet liggen."