De wereldberoemde Amsterdam Klezmer Band speelt in in City of Wesopa.
De wereldberoemde Amsterdam Klezmer Band speelt in in City of Wesopa. Foto: WeesperNieuws

Amsterdam Klezmer Band in City of Wesopa met ‘Some kind of Golem’

Kunst & cultuur

WEESP - De wereldberoemde Amsterdam Klezmer Band (AKB) is terug in City of Wesopa met hun karakteristieke mix van jazz, klezmer en gypsy in hun nieuwste show ‘Some kind of Golem’.

Het is een jubileumjaar voor de Amsterdam Klezmer Band, die dit jaar hun 25-jarig bestaan viert. Maar deze band staat niet stil; integendeel, ze blijven zichzelf vernieuwen. Tijdens de show ‘Some kind of Golem’ wordt het oude repertoire opgefrist en opnieuw tot leven gebracht. De Amsterdam Klezmer Band bruist van energie en brengt een geïnspireerde set, variërend van diep melancholisch tot opzwepend klezmer. Ze schitteren als een veelzijdige diamant, en de theatrale elementen worden versterkt door de visuele kunsten van de Amsterdamse mixed media kunstenaar Martin Draax.

Recept

De muziek van de Amsterdam Klezmer Band is als een smaakvol recept: een snufje jazz, een dosis klezmer, een scheutje Balkan en een vleugje Gypsy. Koperblazers, contrabas, accordeon en percussie vormen samen een krachtige mix met pulserende ritmes en subtiele, maar rauwe energie. Het publiek wordt meegenomen op een reis van zowel zweetdruppels als melancholische mijmeringen.

In 1996 begon de Amsterdam Klezmer Band als een groep straatmuzikanten die traditionele Jiddische muziek speelden in de straten van Amsterdam. Nu, 25 jaar later, zijn ze uitgegroeid tot een internationaal geprezen band met een indrukwekkende live-reputatie. Met meer dan 1000 optredens wereldwijd hebben ze een trouwe fanbase opgebouwd en blijven ze nieuwe luisteraars aantrekken. Hun muzikale invloed strekt zich uit van Latijns-Amerika tot Rusland, wat heeft geleid tot kleurrijke covers van Amsterdam Klezmer Band-nummers op platforms zoals YouTube.

Urgent

De band heeft 19 albums uitgebracht en heeft succesvolle samenwerkingen gehad met artiesten zoals Söndörgő, het Amsterdams Andalusisch Orkest, Galata Zigeunerband en Lilian Vieira. De Amsterdam Klezmer Band brengt klezmer tot leven door hedendaagse stijlen en technieken toe te voegen, waarbij ze Balkan- en Oost-Europese invloeden omarmen. Ze weten hun muziek altijd fris, urgent en uiterst dansbaar te houden, ongeacht het podium waarop ze staan.

Het meest recente album van de Amsterdam Klezmer Band, ‘Fortuna’, dat in 2020 werd uitgebracht na de eerste covid-lockdown, werd geproduceerd door Stefan Schmid. Schmid zegt: “Het draait allemaal om broederschap, met een flinke dosis lef en Amsterdamse branie. Dat is de Amsterdam Klezmer Band.”

‘Some Kind of Golem’ brengt zeven eigenzinnige muzikanten samen, elk met hun unieke perspectief: Joop van der Linden (trombone, gitaar, percussie), Gijs Levelt (trompet), Janfie van Strien (klarinet, darbuka), Job Chajes (altsax, rap), Theo van Tol (accordeon), Jasper de Beer (contrabas) en Alec Kopyt (zang, percussie).

Voor meer informatie over de Amsterdam Klezmer Band en hun tourdata, kun je terecht op hun officiële website: www.amsterdamklezmerband.com

City of Wesopa, in de grote zaal op vrijdag 6 oktober om 20.30 uur. Kaartjes 21 euro, met CJP 20 euro en met stadspas groene stip 5 euro.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant