'Alle hulpvragers die ik heb geholpen hadden schulden door hun scheiding'.
'Alle hulpvragers die ik heb geholpen hadden schulden door hun scheiding'. Foto: Sophie Kerssemakers

Aad is al zeven jaar Schuldhulpmaatje: ‘Alle hulpvragers die ik heb geholpen hadden schulden door hun scheiding’

Maatschappelijk

Aad Bijzet besloot dat, toen hij met pensioen ging op 66 jarige leeftijd, hij nog veel te jong was om niets te gaan doen. Hij werd gewezen op Schuldhulpmaatje. “Het leek mij een prima invulling van mijn tijd en ik doe dit nu zeven jaar met veel plezier en wisselend succes.”

In zijn rol van Schuldhulpmaatje helpt hij mensen die schulden hebben naar een leven zonder schulden. Bij een nieuwe cliënt moet hij eerst vaststellen hoe groot de schuld is en erachter komen waar de grootste urgentie zit. “Denk hierbij aan loonbeslag, huisuitzetting en deurwaarders. Het is hierbij noodzakelijk dat de cliënt je vertrouwt.”

Ondersteunen, niet overnemen

Weer wordt vertrouwen genoemd als een belangrijk onderdeel van het traject van Schuldhulpmaatje. “We verlangen van een cliënt dat hij of zij eerlijk is en geen zaken achterhoudt.” Dat gaat twee kanten op volgens Bijzet. “Het is noodzakelijk dat je ook doet wat je belooft. Vertrouwen komt niet ineens, het is vaak een kwestie van een lange adem.”
Maar uiteindelijk komt het goed. “Ik heb nog niet meegemaakt dat er geen vertrouwensband ontstond.”

Als het vertrouwen er is en in kaart is gebracht wat er moet gebeuren om de schulden aan te pakken, wordt het tijd voor actie. Samen met zijn cliënt gaat Bijzet dan op zoek naar oplossingen. “Het is niet de bedoeling dat je als maatje alles uit handen neemt, maar juist probeert de cliënt in beweging te krijgen en weer zelf aan de slag gaat! Met name het contact zoeken met deurwaarders en incassobureaus voor het treffen van een regeling is vaak een hoge drempel.”

Schulden door scheiden

Dat iemand schulden heeft kan veel verschillende redenen hebben, zoals: stijgende kosten, verandering van inkomen en bijvoorbeeld verslavingen (gok-, alcohol-, drugs-, koopverslaving). “Vaak zijn schuldensituaties complex en speelt er meer dan alleen schulden. Verslavingen als drank, gokken en drugs spelen een grote rol. We kunnen veel, maar zijn niet opgeleid voor dit soort problemen. Er blijft dan weinig anders over dan de cliënt te begeleiden richting andere hulpverlening.”

Er zijn vele oorzaken die schulden kunnen veroorzaken, maar één reden steekt er volgens Bijzet met kop en schouders bovenuit. “Alle hulpvragers die ik in de afgelopen zeven jaar heb geholpen waren gescheiden. Niemand uitgezonderd!”

Training tot Schuldhulpmaatje

Alle maatjes van Schuldhulpmaatje krijgen een training voordat ze aan de slag gaan. “De training geeft je naast de noodzakelijke kennis over het omgaan met schulden ook handvatten hoe je een cliënt helpt weer zelfredzaam te worden. Het is niet de bedoeling dat je de zaken van de cliënt overneemt.”

Na de training kunnen de maatjes cliënten gaan helpen. Toch verandert regelgeving weleens en worden maatjes door middel van online modules van op de hoogte gehouden. “Bij actuele gebeurtenissen zoals toenemende schulden bij jeugdigen en de toestroom van asielzoekers worden we getraind hoe hier mee om te gaan. Hoe meer regels er bijkomen bij de belastingdienst, gemeenten, zorgverzekeraars en justitie, hoe complexer de materie wordt.”

Bijzet haalt voldoening uit zijn vrijwilligerswerk als Schuldhulpmaatje. “Het leukste aspect vind ik is als je er in slaagt om een cliënt er weer bovenop te helpen zodat diegene weer op eigen benen kan staan en plezier heeft in het leven.”

Schulden of geldzorgen? Neem contact op met coördinator Marien via 06 - 39 87 11 37 of ga voor meer informatie naar schuldhulpmaatje.nl/weesp

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant