Leverancier schoolboeken getroffen door cyberaanval.
Leverancier schoolboeken getroffen door cyberaanval. Foto: WeesperNieuws

Door cyberaanval op boekenleverancier mogelijk gegevens ouders op straat

Maatschappelijk

WEESP - Iddink Learning Materials BV is op donderdag 11 april getroffen door een cyberaanval. Iddink is de leverancier van de schoolboekenvoor zowel het Casparaus College als het Vechtstede College.

Beide scholen hebben ouders gemaild om hen hierover te informeren. In de database van Iddink is informatie opgenomen voor de bestelling en levering van lesmateriaal. Het gaat om naam, geboortedatum, adres, woonplaats en mogelijk contactgegevens, zoals e-mailadres en telefoonnummer. Het is ook mogelijk dat informatie over de betaling (bankgegevens) opgenomen zijn in de database van Iddink. 

Let op phishingmails

Iddink zoekt momenteel uit over welke informatie de hackers beschikken. Vooralsnog gaan de scholen er van uit dat hackers de beschikking hebben gekregen over alle informatie. Omdat er mogelijk misbruik kan worden gemaakt van de verkregen informatie, willen de scholen ouders op het hart drukken om alert te zijn op phishing mails of andere manieren van misbruik waarmee hackers proberen informatie of geld los te krijgen. “Controleer of e-mails betrouwbaar zijn en klik niet zomaar op een link in een e-mail die u niet vertrouwt”, is de boodschap.

Door de aanval heeft Iddink geen toegang meer tot de eigen systemen. Het door klanten gekochte lesmateriaal is wel gewoon beschikbaar, net als het leerlingvolgsysteem Magister, dat onderdeel is van Iddink.

Cactus

Iddink beweert dat de aanval is uitgevoerd door de criminele cybergroep Cactus. Het bedrijf heeft aangegeven geen contact te hebben opgenomen met Cactus en ook niet van plan te zijn om losgeld te betalen.

Iddink is een van de voornaamste leveranciers van schoolboeken en digitaal lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs in Nederland. Volgens hun eigen informatie voorzien ze meer dan 300.000 leerlingen en 300 scholen in Nederland van boeken en lesmateriaal, zowel door verkoop als verhuur.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant