Afbeelding

Column Hans Burggraaff | Lang haar

Mensen

Als Extra-abonnee kun je de wekelijkse columns een dag eerder lezen. Deze week valt het Hans Burggraaff op dat er veel lang haar te zien is, ondanks dat kappers weer goede zaken doen na de coronaperiode. 

In de coronaperiode groeide het hoofdhaar bij veel mannen, vrouwen, meisjes en jongens. De kapper kon geen schaar zetten in allerlei hangend haar, want er was besmettingsgevaar! Dat werd extra duidelijk toen een paar van mijn eerste coronapatiënten bij de kapper besmet bleken te zijn geraakt. Talloze mensen in Weesp hadden echt lang haar! Een enkele keer zag je weleens iemand keurig geknipt rondgaan. Dan bekroop ons de gedachte: “Hoe kan dat nou bij de huidige coronaregels?” Damesbladen vertelden in die tijd over hoe goed lang haar toch wel niet stond. Niet alleen bij vrouwen, ook bij mannen werd het dragen van lang haar door die bladen toegejuicht. Gaan grijze haren niet goed samen met lang hangend haar? Natuurlijk wel, zeggen die redacteuren!

Inmiddels is de coronaperiode voorbij. De herinneringen aan de lockdowns, de avondklok, de 1.5 meter afstand en de mondkapjes zakken weg. Over de testgarage in Weesp lezen we nog weleens wat, met dank aan paranoïde zorgverzekeraars. Toch is veel van wat er toen gebeurde verdwenen uit ons geheugen. Ook de kappers in Weesp doen weer goede zaken. En toch…

Het valt mij op: veel vrouwen hebben lang hangend haar in Weesp. Vooral personen onder de 60 jaar. Even een check: in de IJssalon in de Slijkstraat. Vrijwel alle medewerkers hebben lang (opgestoken) haar. Zelfs de vrolijke eigenaar doet mee aan deze trend, lijkt het wel. In de protestantse kerk veel minder lang haar. De predikante en diverse jonge vrouwen laten zien dat het ook anders kan. Op terrassen en op straat in Weesp is veel hangend haar te zien. Fietsend over de Kanaaldijk: veel, vooral vrouwen, met lang loshangend haar.

Er bestaat een gouden tientje van Koningin Wilhelmina met het beeld van de jonge Koningin met lang loshangend haar. Dit populaire tientje wordt wel ‘Wilhelmina met hangend haar’ genoemd. Ik vind dat een mooi muntstuk. Lang haar lijkt een van de weinige positieve gevolgen van de coronapandemie. Hoe lang deze trend stand houdt? De K.P.K.’s (korte pittige kapsels) en boblines staan al te trappelen.

Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: tekstschrijver Nora Schenk.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant