Cafetaria’s, horeca en sportkantines werden onderzocht op verkoop alcohol.
Cafetaria’s, horeca en sportkantines werden onderzocht op verkoop alcohol. Foto: GGD Gooi en Vechtstreek

Jongeren in ‘t Gooi kunnen nog steeds makkelijk aan alcohol komen; wel moeilijker dan twee jaar geleden

Mensen

REGIO - In opdracht van de gemeenten is in het najaar door mysteryshop, uitgevoerd door Onderzoeksbureau Objectief, onderzoek gedaan naar de naleving van de leeftijdsgrens bij diverse alcoholverkooplocaties. 

In totaal zijn er bijna driehonderd cafetaria’s, horecabedrijven, slijterijen, supermarkten en sportkantines onderzocht door getrainde minderjarige mysteryshoppers die deze verkooppunten bezochten om drank te scoren. De naleving van de leeftijdsgrens is om alcoholverkooppunten in kaart te brengen zodat er geen alcohol verkocht wordt aan jongeren onder de achttien jaar. In 2021 was de totale naleving 50 procent en in 2023 was dat 67 procent. 

Schadelijke werking  

“Voor nu een compliment aan de alcoholverstrekkers voor dit resultaat, maar het kan nog beter en we hopen op een verder stijgende lijn bij het volgende onderzoek”, aldus Joke Lanphen van GGD Gooi en Vechtstreek, waar de gemeenten mee samenwerken om het alcoholgebruik van jongeren terug te dringen. “Door de huidige publiekscampagnes zijn we allemaal op de hoogte van de schadelijke werking van alcohol op de nog niet volgroeide hersenen.”

Lanphen vervolgt: “Hoewel wij als regio dus goed op weg zijn, zijn we er nog niet. Gemeenten streven naar een naleving van 83 procent volgend jaar. De integrale aanpak wordt daarom voortgezet. Voor alcoholverstrekkers zijn er gratis hulpmiddelen zoals leeftijdscheckers en trainingen voor personeel.”

Geen alcohol

Het onderzoek laat zien dat alcoholverstrekkers hun best doen om te voorkomen dat minderjarigen alcohol drinken. “Maar dit is niet uitsluitend een verantwoordelijkheid van alcoholverstrekkers. Het is minstens zo belangrijk dat ouders en de omgeving van jongeren hen overtuigen van de noodzaak om geen alcohol te drinken. En er ook zorgen voor toezicht op en naleving van de leeftijdsgrens.”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant