In Bussum werd eerder deze week een eerste bijeenkomst gehouden.
In Bussum werd eerder deze week een eerste bijeenkomst gehouden. Foto: Hollandse Luchten

Inwoners meten zelf luchtkwaliteit met project Hollandse Luchten

Natuur en Milieu

REGIO - Veel mensen maken zich zorgen over de uitstoot van bijvoorbeeld auto’s of vliegtuigen. In het project ‘Hollandse Luchten’ - in opdracht van de provincie Noord-Holland uitgevoerd door Waag Futurelab, het RIVM, TNO, Smart City Haarlem en GGD Amsterdam - meten inwoners zelf de kwaliteit van de lucht met behulp van betaalbare meetsensoren.

Samen met experts van het RIVM en de GGD Amsterdam worden de resultaten geanalyseerd. Zo beschikken inwoner en overheid over dezelfde informatie en gaan ze samen in gesprek over mogelijke oorzaken en oplossingen van luchtvervuiling. Eerder deze week - op dinsdagavond - vond een eerste bijeenkomst hierover plaats in Bussum. Op 15 december vindt de tweede bijeenkomst plaats in Eemnes. 

Nieuwe meetgroepen

Het project is in 2018 gestart als pilot en heeft zich ontwikkeld tot een burgermeetnetwerk met meetgroepen op verschillende locaties in Noord-Holland. ‘Hollandse Luchten’ start nu ook met het meten van de luchtkwaliteit met twee nieuwe meetgroepen in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek: één in Blaricum, Eemnes en Laren en één meetgroep in Gooise Meren. In Hilversum bestaat al een meetgroep. “Vanaf begin 2023 zullen we gezamenlijk naar de verzamelde data gaan kijken om de meetvragen te beantwoorden en te onderzoeken wat we met de data kunnen doen. Het project loopt in ieder geval tot eind 2023. Tegen die tijd wordt bepaald of het project een vervolg krijgt of wordt uitgebreid”, laat een woordvoerder weten.

Voor meer informatie over de start van Hollandse Luchten in Gooi en Vechtstreek: de BEL-combinatie (Blaricum, Eemnes, Laren), Hilversum en Gooise Meren of de startbijeenkomst op 15 december kan contact opgenomen worden met Imme Ruarus (imme@waag.org). Meer informatie staat hier. Daar kunnen belangstellenden zich ook aanmelden.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant