Afbeelding

Oerwoud van planten in je huis, het mag weer

Advertorial

Waren cactussen in de jaren zeventig je-van-het, tegenwoordig wil de jongere generatie vooral groene planten. En niet één of twee, maar veel. Heel veel. Waarom eigenlijk?

Dertigers die zestig planten in hun huis hebben staan, vormen geen uitzondering. Instagram-accounts vol planten scoren hoog en hebben veel volgers. De woonbladen staan vol interieurs, en geen enkele zonder plant.

Je treft ze overal en jonge mensen hebben ze op alle mogelijke plekken staan. Van de slaapkamer tot aan de badkamer en van de werkkamer tot aan de huiskamer. Daar staan ze in de vensterbank natuurlijk, maar zeker ook op het dressoir, op kleine trendy tafeltjes en op de grond, in het liefst een rieten of houten plantenbak.

Millenials de nieuwste doelgroep voor kwekers en plantenzaken

Volgens experts speelt Instagram een belangrijke rol in de plantenhype onder millenials. Daarentegen blijken veel kwekers en plantenzaken zich nog vooral op de veertigplus doelgroep te richten. Een gemiste kans, zo meldt een rapport over trends in de plantenwereld. Er ligt een hele nieuwe doelgroep aan hun voeten.

Waar die interesse voor planten bij de jongere generatie vandaan komt? Met name uit de keuze meer en meer met de omgeving bezig te zijn, en bewust te kiezen voor de natuur en gezond eten. Daar past deze sfeer, het plaatje en planten helemaal bij.

Met planten een positieve vibe

Mensen hebben behoefte aan groen om zich heen. Vooral in de steden brengen planten in huis een beetje compensatie voor al het beton. Het zou ons ook herinneren aan onze roots, en de oermens in ons wakker maken. Het lijkt een soort basis voor het leven. Met planten om ons heen wordt de suggestie gewekt dat we in een vruchtbare en voedselrijke omgeving leven. Dat geeft een positieve vibe.

Daarnaast biedt het verzorgen van planten iets wat aanschurkt tegen mindfulness. Rustig verzorgen, water geven, verpotten en misschien wel tegen planten praten. Het voelt voor sommigen als een meditatief moment op de dag. Ook weer ter compensatie. Dit keer voor onze gehaaste levens en drukte op onze computers en smartphones.

Hippe ingerichte plantenzaken

Wie niet veel weet over plantverzorging kan allerlei workshops volgen en in plantenwinkels terecht. Niet de winkels zoals ‘toen’, maar hip ingerichte zaken waar je alle mogelijke informatie kunt krijgen. Waar de trendy plantenpot, rieten mand, houten- en polyester plantenbak te koop is, en soms ook koffie.

Natuurlijk zijn er plantenliefhebbers die echt verzamelen. En mensen die het geweldig vinden om met planten te experimenteren. Luchtplantjes zijn een hype. Evenals planten in een terrarium. Populaire planten? Dat zijn onder meer de pannenkoekenplant, bananenplant en zaagcactus. En zelfs de begonia mag er nog zijn. Specifiek de stippenbegonia, welteverstaan.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief