Afbeelding

De leukste tips voor sfeerverlichting in je woonkamer

Advertorial

Wil je binnenkort een verlichtingsplan voor jouw woonkamer maken? Dan is het belangrijk dat je een aantal dingen op een rijtje zet in je plan. Het is natuurlijk een ander plan dan voor het licht in je keuken. Goed advies is enorm belangrijk en met het juiste licht breng je sfeer in je huis. Lees hieronder hoe je je woonkamer met licht een fijne sfeer geeft.


De eet- en salontafel
Heb je een eet- en salontafel in je woonkamer? Dan is het belangrijk dat je kijkt wat voor licht je hierboven hangt. Het zorgt voor net voor die ene sprankel licht die je nodig hebt. Bij een salontafel is het beter een subtiele hanglamp te plaatsen en dit hoger dan bij een eettafel. Zo creëer je een groter en luchtiger effect in de woonkamer.

Een goede hoogte van een lamp boven de eettafel is essentieel. Je kijkt hierbij naar een hanglamp die past bij de rest van de woonkamer. De vuistregel voor de juiste hoogte is dat de lamp tussen de 60 en 70 centimeter boven het tafelblad moet hangen. Je kunt hierbij kiezen uit twee tot drie hanglampen boven je eettafel. Dit heeft te maken met de grootte van de eettafel. 

Overige lampen 
Ook is het belangrijk dat je kijkt naar leeslamp of een lamp op het dressoir. Zorg ervoor dat de tinten overeen komen met de hanglampen. De E14 lamp is nog steeds heel populair licht door de warme tinten en de uitstraling. Bij een industriële woonkamer past de E14 lamp perfect tussen het interieur.

Naast de opvallende lichten is ook sfeerverlichting een mooie toevoeging. Verlichten doet het nauwelijks, maar het zorgt wel voor de warme sfeer. Je kunt hierbij denken aan een kaars of haardvuur, maar ook gedimde schemerlampjes of spotjes. Wil je dat het licht overdag uitstaat en ’s avonds niet zo fel is? Kies dan voor het juiste schakelmateriaal. Je kunt hierbij denken aan een dimmer waarmee je het licht kunt aanpassen zoals jij wilt. 

Lichtplan
Ben je net verhuisd en heb je nog geen idee welk licht je nodig hebt bij je meubels en interieur? Maak van tevoren een lichtplan. Zo kun je je meubels en ramen intekenen en weet je welke ruimte voor welke functie geschikt is. Eet je alleen aan de eettafel of werk je hier ook? Door de te kijken naar de inrichting kun je spelen met het natuurlijke licht van buiten en het licht wat je aan wilt schaffen. Zo weet je zeker dat je goed gebruikt maakt van de gehele ruimte.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant