Afbeelding

Je huis in 3D print?

Advertorial

Wil jij je huis in het klein, een uniek sieraad of een ander eigen product maken? Maar ben je niet zo goed in kleien en knutselen? Met 3D-printing is het gewoon mogelijk. Ook voor jou.

3D-printen is niet gewoon printen met inkt op papier, maar 3 dimensionaal laagje voor laagje opbouwen tot een tastbaar product. Overal in de wereld worden al 3D-prints gemaakt. Van onderdelen in vliegtuigen, auto’s, in machines, delen in robotica maar ook gewoon dagelijkse gebruiksvoorwerpen. De meeste gehoorapparaten in de Verenigde staten zijn geprint door een 3D printer. En het goede nieuws is dat deze manier iets maken nu voor iedereen toegankelijk is.

Een 3D-print maken
Een 3D-printer is niet echt te vergelijken met een gewone printer. Print een gewone printer inkt op een blaadje met de afbeelding of tekst die jij hebt gestuurd, print een 3D-printer middels laagje voor laagje een 3 dimensionaal object. Niet met inkt maar met kunststof of metaal. Wat ongeveer hetzelfde is, is dat je bij maken van een 3D-print ook een digitaal bestand nodig hebt dat via een code in de printer wordt omgezet tot het product. Alleen wordt dit product dus laagje voor laagje geprint in het door jou gekozen materiaal.

3D printen is niet nu alleen meer weggelegd voor de grote industrie. Ook voor de kleine ondernemingen, ZZP’ers of particulieren is 3D printen nu binnen handbereik. Via 3D printen Den Haag kun je makkelijk zelf gewoon online een offerte aanvragen. Je kunt het materiaal kiezen en het productieproces en zo nagaan of het product dat je wil maken ook mogelijk zijn. Je kunt een inschatting maken van de kosten en als je akkoord bent, heb je je product binnen 4 dagen in huis.

Waarom 3D printen?
Deze productietechniek wordt dus al wat jaren gebruikt. In eerste instantie alleen voor industriële prototyping. In de beginjaren 1987 toen de eerste printer op de markt kwam, was de aanschaf peperduur. Dit veranderde in 2009 toen het patent verliep, er meer concurrentie kwam en de printers qua aanschaf nog slechts een fractie waren ten opzichte van het origineel. 3D-printing werd hierdoor bereikbaar de begon te groeien.

Deze groei kwam voort uit een aantal aspecten. Een daarvan was het materiaalgebruik. Zowel diverse kunststoffen als metalen kunnen gebruikt worden. Daarnaast zijn er ook nog een breed scala aan fysieke eigenschappen waarin je kunt wisselen. Denk daarbij aan eigenschappen als optische helderheid of rubberachtige producten waardoor de toepasbaarheid van 3D-printing groot is.

Maar ook snelheid speelt een grote rol in de populariteit van de procestechniek. Daarbij is de tijd die nodig is tot het maken van een eindproduct natuurlijk afhankelijk van het afmetingen en van de soort printer. In het algemeen kan uitgegaan worden van een printtijd die varieert tussen de 4 en 18 uur. Bestel je een product via de 3d printservice, kun je er dus zoals gezegd vanuit gaan dat je je product altijd binnen 4 dagen in huis hebt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief