Afbeelding

Wat belangrijk is om te weten rondom de zakelijke hypotheek

Advertorial

Wie een bedrijfspand heeft en deze wil verbouwen, of degene die nog geen bedrijfspand heeft maar deze wel graag wilt kopen heeft wellicht een zakelijke hypotheek nodig. Wanneer je een zakelijke hypotheek wilt afsluiten dan gelden er een aantal criteria. Je zult stappen moeten zetten. In dit artikel helpen we je graag mee!

De soorten zakelijke hypotheken
Er zijn een aantal soorten zakelijke hypotheken. Voor een zakelijke hypotheek zul je maandelijks zowel aflossing als rente moeten betalen. De twee meest voorkomende soorten hypotheken zijn de lineaire hypotheek en de annuïteiten hypotheek.

De lineaire hypotheek kent een bedrag aan aflossing dat maandelijks gelijk blijft, het bedrag voor de rente begint echter hoog en neemt maandelijks af. Daarmee dalen de maandlasten in zijn totaliteit ook.

De annuïteitenhypotheek kent een maandelijks bedrag dat altijd gelijk blijft gedurende de gehele looptijd, ook wel de annuïteit genoemd. Gedurende de looptijd van de lening blijven beide bedragen gelijk voor zowel aflossing als rente. Meer over deze hypotheekvormen vind je bij de Consumentenbond.

Kosten en terugbetaling
Voor een zakelijke hypotheek geldt er meestal een hogere rente dan bij de reguliere particuliere hypotheek. De zakelijke rente bestaat uit twee delen: basisrente en risico opslag. Dit is de extra rente die je als ondernemer betaald bovenop de al bestaande hypotheekrente.

Hypotheekverstrekkers werken meestal met risicocategorieën. De categorie waar je als ondernemer onder valt is afhankelijk van de situatie van het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat de rente uiteindelijk hoger kan zijn dan bij een reguliere particulieren hypotheek.

Wanneer je een zakelijke hypotheek gaat aanvragen dan gaat de bank de situatie beoordelen. Er wordt vooral gekeken naar hoe groot de kans is dat de lening daadwerkelijk wordt terugbetaald. De verstrekker kijkt ook vooral naar de ervaring en de kennis van de ondernemer.

Het is belangrijk voor de hypotheekverstrekker hoe het er met jouw bedrijf voorstaat. Het is belangrijk aan te kunnen tonen dat je een rendabel en goedlopend bedrijf hebt. Ook is het belangrijk kennis van ondernemerschap te tonen. Een beginnende ondernemer met weinig ervaring heeft meestal minder kans op het krijgen van een lening omdat deze vaak in een hogere risicocategorie vallen.

Eigen inleg is vereist bij een zakelijke hypotheek
Wat goed is om te weten, is dat bij de aanvraag van iedere zakelijke hypotheek een eigen inleg vereist is. De meeste hypotheekverstrekkers financieren een maximum van 70% van de marktwaarde van het pand. De marktwaarde wil zeggen: de waarde waarvoor het pand in een vrije markt zou kunnen worden verkocht. Met een zakelijke hypotheek kun je dus nooit het volledige aankoopbedrag lenen. Je zult zelf altijd een inbreng van rond de 30% moeten leveren. Kijk eens bij Financieringsgilde als je meer wilt weten over het bereken van een zakelijke hypotheek.

Werk aan een betere cashflow
Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is zeker wel een realistisch plan om de kans op succes voor een zakelijke hypotheek te vergroten. De accountmanager van de hypotheekverstrekker zal de cashflow van het bedrijf namelijk gaan analyseren.

Er wordt onder andere gekeken naar de tijd die duurt voordat debiteuren hun rekeningen betalen, wat de omloopsnelheid van de voorraad is. Ook wordt er gekeken naar potentiële ‘dode voorraad.’ De hypotheekverstrekker zal ook geïnteresseerd zijn in de afspraken die er zijn met leveranciers.

Hier kun je eens goed naar kijken wanneer je een zakelijke hypotheek wilt aanvragen. Alle factoren, maar dan ook echt alle factoren, die onderdeel zijn van de cashflow kunnen worden meegenomen. En dus kunnen ze ook worden gebruikt om de hypotheekverstrekker te overtuigen!

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant