Hypotheek 4 Starters.

Eerste woning kopen in huidige woningmarkt: 10x tips om te slagen

Advertorial

Helaas. Niet iedereen krijgt van zijn familie een ‘jubelton’. Dat ‘opzetje’ kan soms net het verschil maken tussen blijven huren of kopen in de huidige woningmarkt. Want, hoewel de woningmarkt momenteel in rustiger vaarwater lijkt te komen, is een huis kúnnen kopen nog altijd een luxe. Met de volgende 10 tips van Rens Kamer, hypotheekadviseur bij Hypotheek4Starters, vergroot jij je kansen op een betaalbaar huis.

1.        Maximale hypotheek berekenen
Weet je wat je maximaal kunt lenen, dan weet je ook welke huizen bereikbaar zijn en voor welke huizen je extra budget zou moeten vrijmaken. Je maximale hypotheek berekenen kan online met een rekentool. Let wel op: een flinke dosis eerlijk en slim advies krijg je niet via een online rekentool. Plan daarom een gesprek in met een hypotheekadviseur.


2.        Ga proactief op huizenjacht
Huizenzoekers vissen allemaal massaal in de dezelfde vijver die Funda heet. Dit zorgt soms voor heel wat frustratie. Huizen zijn vaak al weg voordat ze goed en wel op Funda staan. Is het je toch gelukt? dan volgt een bieding oorlog. Omdat huizeneigenaren sowieso wel belangstelling krijgen voor hun huis en Funda hen geld kost, komen huizen steeds vaker op Marktplaats, Marketplace en woningplatformen. Vergroot je kans op een huis en kijk ook buiten Funda naar verborgen pareltjes.

3.        Neem een aankoopmakelaar in de hand
Op de huidige woningmarkt verdringen kopers elkaar. Bescherm jezelf hiertegen en laat het strategisch bieden en de afwikkeling hiervan over aan een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar kan niet toveren, maar – doordat ze dicht op het vuur zitten - wel jouw succes op de woningmarkt aanzienlijk vergroten.

4.        Vermeld de hypotheekcheck
Laat zien dat je al het nodige voorwerk hebt gedaan door de verkopend makelaar op de hoogte te stellen van je hypotheekcheck. Bij voorkeur met een brief erbij van de hypotheekadviseur. Zo weet de verkopend makelaar dat een hypotheek financieel haalbaar is.

5.        Plaats een afwijkend bod
Er bestaan geen rekenmodellen voor het perfecte bod. Het ideale bod hangt af van de situatie en de informatie die je krijgt. Wel is er een manier om financieel het meest op te vallen bij de verkoper. De meeste bieders ronden af. Bied anders. Zet een getal neer achter de komma. De verkoper zal helemaal verrast zijn wanneer je het huisnummer in het bod verwerkt.

6.        Bouwtechnisch onderzoek verrichten
Laat een bouwtechnisch onderzoek uitvoeren nog voordat je het voorlopige koopcontract ondertekend. Zo is snel duidelijk voor jou en de verkoper of je door wil gaan en is jouw bod aantrekkelijker. In de koopovereenkomst geeft je aan wat de maximale som mag zijn van noodzakelijke werkzaamheden uit de bouwkundige keuring. Je geeft bijvoorbeeld aan dat het maximale bedrag € 5.000 mag bedragen. Zijn de kosten hoger, dan kun je de koopovereenkomst ontbinden.

7.        Ontbindende voorwaarden vastleggen
Ontbindende wat…? Daar heb je het al! Een bod doen is niet zonder risico. Voorkom dat je vastzit aan een huis dat je eigenlijk niet kunt betalen. Leg ontbindende voorwaarden vast om jezelf te beschermen voor financieel verlies.

8.        Voorbehoud van financieringen verkorten
Normaal gesproken heb je 6 weken de tijd om je financiering rond te krijgen. Wanneer blijkt dat je de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen deze termijn kosteloos onder de koop uitkomen. Je kunt ook een kortere termijn laten opnemen om de koop te versnellen. Doe dit alleen wanneer je in loondienst bent en in goed overleg met de hypotheekadviseur. Niet iedereen komt in aanmerking.

9.        Voorbehoudsbedrag verlagen
Heb je eigen middelen om in te brengen, dan kun je het voorbehoudsbedrag verlagen en zo voor de koper aantrekkelijkere koopcondities aanbieden. Overleg dit wel eerst met jouw adviseur.

10.         Geniet vooral van het proces
Laat je niet opjagen en kijk naar wat jij wil uitgeven voor een woning!

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant